Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2011

Svjetsko tržište: Rast potrošačkih cijena u eurozoni

Potrošačke cijene u eurozoni u prosincu su porasle 2,2% godišnje, što je najbrži rast od listopada 2008. godine, a posljedica je prije svega rasta cijena energije...

U studenom su potrošačke cijene bile porasle 1,9% godišnje, a prosinački rast bio je u skladu s očekivanjima tržišta. Na mjesečnoj razini, cijene su porasle 0,6% (u skladu s očekivanjima).

RBA analitičari:

U SAD-u su potrošačke cijene zabilježile u prosincu zabilježile rast od 0,5% mjesečno te 1,5% godišnje. I mjesečna i godišnja stopa rasta veće su od očekivanja, a posljedica su uglavnom rasta cijena energije i prehrambenih proizvoda, dok su ostali proizvodi zabilježili rekordno mali rast. Trgovina na malo u prosincu je u SAD-u porasla 0,6% godišnje, što je manje od očekivanja tržišta, dok je industrijska proizvodnja porasla 0,8 % godišnje (više od očekivanja). Suprotno očekivanjima tržišta, iskorištenost kapaciteta u SAD-u u prosincu je blago porasla, na 76 posto. Posljednji podaci o povjerenju potrošača u SAD-u pokazuju da je povjerenje neočekivano palo sa 74,5 na 72,7.

Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,3963 USD/JPY 81,08 GBP/USD 1,5702, USD/CHF 0,9677.

EUR/HRK - Domaće devizno tržište u petak nije doživjelo pomake. Tečaj EUR/HRK se tijekom cijelog trgovinskog dana zadržao ispod razine 7,400 kuna za euro. Trgovanje je karakterizirala nešto veća ponuda deviza od strane bankarskog sektora, no niže razine vrijednosti jedinstvene europske valute naspram kune nismo vidjeli jer je protuuteg, na strani potražnje, bio generiran od strane korporativnog sektora.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram