Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2011

Glupost mjeseca: Hrvatski ribari morat će naučiti latinski ukoliko žele nastaviti raditi svoj posao!

Evo dokaza kako briselska birokracija često nema nikakve veze sa stvarnim životom hrvatskih građana. Naime, po novom zakonu ribari po povratku s mora moraju popuniti obrazac na kojem među ostalim moraju navesti količinu i vrstu ulovljene ribe i zamislite, njen latinski naziv...

Iz gimnazije na ribarski brod?

T-Portalov komentator Vuk Perišić donosi kratku verziju imbecilnog pravilnika:

U Narodnim novinama broj 144 od 22. prosinca 2010. doista je objavljen Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja i dostave očevidnika, iskrcajne deklaracije i izvješća o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru koji propisuje, 'oblik, sadržaj i način vođenja očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru i iskrcajne deklaracije (u daljnjem tekstu: očevidnik) i izvješća o ulovu (u daljnjem tekstu: izvješće) koje moraju voditi pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarski ribolov na moru (u daljnjem tekstu: ovlaštenici povlastice) i fizičke osobe koje obavljaju mali obalni ribolov (u daljnjem tekstu: mali obalni ribari), te način dostavljanja ispunjenih očevidnika i izvješća'.

Nevjerojatno, ali doista se u prilogu pravilnika nalaze latinski nazivi riba, a svaka riba i svaki ribolovni alat ima i svoju posebnu šifru. Pravilnik obvezuje ribare na vođenje komplicirane i obimne evidencije, a obrasci su uvredljivo nepregledni.

Zamislite kako se osjećaju ribari kojima o tome ovisi egzistencija i koji, ako se žele i dalje baviti tim starim i teškim zanatom, nemaju izbora nego proučavati Narodne novine, ispunjavati obrasce i nositi ih na nadležno državno tijelo.

Bravo za birokraciju koja nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka sa stvarnim životom.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram