Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2011

Evo kako Vlada namjerava pokrenuti ekonomiju: Nova zračna luka Zagreb, dolazak IKEA-e...

Jadranka Kosor već duže vrijeme govori o nekoliko investicijskih projekata koji bi trebali pokrenuti zamrznuto hrvatsko gospodarstvo...

Gradnja novog terminala Zračne luke Zagreb, trgovačkog centra Ikee u Rugvici, novog prometnog čvorišta na istočnom dijelu zagrebačke obilaznice, te mosta preko Save kod Svilaja, neki su od investicijskih projekata koji će se prvi početi realizirati, doznaje Vjesnik od izvora bliskog Vladi.

Premijerka Jadranka Kosor u četvrtak je najavila da će ovog tjedna predstaviti one projekte "koji će moći krenuti odmah", kao i izmjene i dopune nekoliko zakona kojima će se omogućiti realizacija 30 investicijskih projekata od javnog interesa, predstavljenih javnosti u rujnu. Spomenuta četiri projekta vrijedna su oko pet milijardi kuna.

ZLZ

S novim putničkim terminalom, čiji se dovršetak planira za 2015. zagrebačka zračna luka postala bi najvažnija u regiji prema broju putnika. Lani ih je bilo 2,06 milijuna, a ubuduće bi se taj broj mogao višestruko povećati.

IKEA

Projekt gradnje Ikeina prodajnog centra pokraj naplatnih kućica u Ivanjoj Reci u općini Rugvici kraj Zagreba zapeo je na Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, jer je Ustavni sud u srpnju 2010. pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakona i ujedno suspendirao članak 25. koji se tiče kriterija i cijene prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Time je privremeno obustavljeno izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju tog članka.

Iako je općina Rugvica u lipnju 2010. izmijenila prostorni plan i povećala građevinsko zemljište, Ikea još ne može platiti prenamjenu oko 28 hektara jer se ne zna iznos. Vlada bi stoga ovog tjedna, kako doznajemo, Saboru trebala predložiti izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu i definirati jasne kriterije prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Kad Sabor usvoji izmijenjeni zakon, više ne bi trebalo biti prepreka za gradnju jedinog Ikeina prodajnog centra u ovom dijelu Europe, te bi Ikea mogla zatražiti lokacijsku dozvolu i početi projektiranje centra.
Projekt je vrijedan oko 300 milijuna eura, a u planu je gradnja robne kuće na dva kata površine 140.000 četvornih metara, od kojih bi 34.000 bilo rezervirano za Ikeu, a ostalo za još 320 prodavaonica koje bi se iznajmile renomiranim svjetskim brendovima. Ikein centar imao bi i oko 6000 parkirališnih mjesta, a zapošljavao bi oko 2700 radnika. Očekuje se da će centru godišnje gravitirati 12,3 milijuna kupaca, odnosno 6,5 milijuna automobila, koji su sad prisiljeni odlaziti u Ikeine centre u Austriji i Italiji, gdje godišnje troše više od 60 milijuna eura godišnje.

No, postavlja se pitanje može li izgradnja jedne robne kuće, te novi terminal u ZLZ pokrenuti gospodarstvo jedne države s 4.5 milijuna stanovnika?

Za sada smo skeptični...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram