Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2011

Devizno tržište: EUR/USD ostvario tjedni rast

Rast tečaja EUR/USD na svjetskim deviznim tržištima u petak, potvrdio je tjedni rast u prošlom tjednu potaknut solidnom potražnjom za obveznicama perifernih članica eurozone i dobrim makroekonomskim pokazateljima, posebno razmjerno visokim rastom njemačkog BDP-a u 2010. (+3,6% godišnje). Tako je tečaj s 1,29 dolara za euro, koliko je bilo zabilježeno na početku tjedna, u petak premašio 1,34 dolara za euro, prenose RBA analitičari.

Zadnjeg dana prošlog tjedna kretanje EUR/USD je bilo razmjerno volatilno, a trgovalo se u rasponu između 1,332 i 1,344 dolara za euro. S jedne strane pritisci na pad tečaja dolazili su od smanjenja kreditnog rejtinga Grčke na ''junk'' s negativnim izgledima (Fitch). S druge strane, deprecijacijske pritiske na dolar stvarali su nepovoljni rezultati iz američkog gospodarstva, to jest neočekivani pad povjerenja potrošača i slabiji od očekivanog rast trgovine na malo.

Domaće devizno tržište u petak nije doživjelo pomake. Tečaj EUR/HRK se tijekom cijelog trgovinskog dana zadržao ispod razine 7,400 kuna za euro. Trgovanje je karakterizirala nešto veća ponuda deviza od strane bankarskog sektora, no niže razine vrijednosti jedinstvene europske valute naspram kune nismo vidjeli  jer je protuuteg, na strani potražnje, bio generiran od strane korporativnog sektora. Srednji tečaj za ponedjeljak iznosi 7,401637 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram