Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2011

Kako je Tunis pokazao hrabrost i otjerao bahatu korupciju predsjednika Bena Alia...

Prosvjednici u Tunisu su uspjeli u svom naumu - konačno su otjerali bahatog i u korupciju ogrezlog bivšeg predsjednika  Zine al-Abidine Ben Alia...

Ben Ali je zajedno sa svojim suprugama otišao u Saudijsku Arabiju koja ga je dočekala širom raširenih ruku, baš kao su to i do sada radili.

HRT:

Saudijska Arabija potvrdila je da su bivši predsjednik Tunisa i njegova obitelj stigli jutros, no ne zna se koliko će dugo ostati. Ben Ali je nakon višetjednih masovnih prosvjeda pobjegao u tu arapsku kraljevinu, nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy navodno zabranio njegovo slijetanje u Pariz.

Kraljevina pozdravlja dolazak predsjednika Zine al-Abidine Ben Alia i njegove supruge, stoji u priopćenju državne novinske agencije Saudi Press. Saudijski dužnosnik rekao je da je Ben Ali u lučkom gradu Jedi. Saudijska Arabija u povijesti je već prihvaćala svrgnute vladare i omražene političare, pa je tako svoje posljednje godine života u Jedi proveo bivši diktator Ugande Idi Amin.

Pretpostavlja se da je dosad u Tunisu ustrijeljeno ili nasmrt pretučeno 80 ljudi. Amaterske snimke koje prikazuju kako je policija pucala u prosvjednika pogledajte uskoro u videozapisu.
Tuniski zračni prostor i aerodromi otvoreni su za civilne letove, javila je službena novinska agencija, dan nakon što je otkazano nekoliko letova. Vojska je na ulicama Tunisa jer skupine ljudi divljaju po gradu, pale zgrade i napadaju građane i imovinu, a vojni helikopter kruži nad središtem grada.

Istodobno, prijelazni predsjednik Tunisa Mohamed Ghannouchi najavio je da će se danas sastati s predstavnicima političkih stranaka kako bi osnovali novu vladu. Tunisko Ustavno vijeće priopćilo je da se prema ustavu novi predsjednički izbori moraju održati u roku od 60 dana. Preuzimajući privremeno predsjedničke dužnosti, premijer Ghannouchi pozvao je narod na jedinstvo. Unatoč razotkrivenoj korupcijskoj prirodi Ben Alijeve dugogodišnje vlasti, Tunis je bio jedna od najstabilnijih zemalja Afrike, a promatrači se boje da se kaos ne proširi u susjedstvo.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram