Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2011

Hoće li Njemačka konačno popustiti i dozvoliti povećanje europskog fonda za spašavanje gospodarstava u nevolji?

Dok europski čelnici i dalje vrše pritisak na Portugal kako bi konačno prihvatio paket financijske pomoći, unutar Unije nisu složni oko proširivanja europskog fonda za spašavanje ugroženih gospodarstava...

Banka:

Naime, kako je ovaj tjedan pisao Wall Street Journal, europski ministri financija opet intenzivno razgovaraju o povećanju stvarnog kapaciteta kreditiranja EFSF-a koji ugroženim članicama eurozone može u praksi osigurati znatno manje sredstava za pomoć no što je njegova proklamirana maksimalna vrijednost od 750 milijardi eura. Tako je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, prema pisanju američkog poslovnog lista, na čelu njemačke političke struje koja podržava promjene što bi dovele do realnog povećanja kapaciteta posudbe Europskog fonda, no kancelarka Angela Merkel i dalje se oštro protivi bilo kakvom povećanju Fonda.

Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke (ECB) pozvao je u četvrtak vlade eurozone na povećanje glavnog europskog mehanizma pomoći tj. 440 mlrd eura vrijednog EFSF-a. "Moja poruka je da treba povećati učinkovitost ovog instrumenta pomoći, kvalitativno i kvantitativno", izjavio je Trichet. Njegove su riječi odjek onoga što je izgovorio predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso koji je apelirao u srijedu da se mora pojačati kapacitet financiranja europskog mehanizma pomoći.

Još u prosincu ekonomist Nouriel Roubini je upozorio europske čelnike kako moraju povećati fond za pomoć gospodarstvima u nevolji.

"Ukoliko EU ne odluči proširiti dostupna financijska sredstva (fondovi za spašavanje) Španjolska će se naći u velikim problemima", kazao je tada Roubini.

Iako je Portugal sada u fokusu, spašavanje golemog Španjolskog gospodarstva Uniju bi moglo koštati i do 500 milijardi eura.

A pitanje je da li su MMF i EU spremni za spašavanje te veličine.

Podsjećamo, Španjolska je jučer održala aukciju državnih obveznica na kojoj je prikupljeno oko 3 milijarde eura.

Pročitajte još:

- Evo kako će osvojiti svijet: Kina kupuje 6 milijardi eura španjolskog duga

- Nakon Grčke, Irske i Portugala, sljedeća na tapeti je…Belgija!

- Svijet je u 2010. godine prebrodio najtežu financijsku krizu u modernoj povijesti. Svi osim Hrvatske…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram