Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2011

Može li ukidanje devizne klauzule postati stvarnost?

Može li Ustavni sud ukinuti valutnu klauzulu u Hrvatskoj? Nakon Dragutina Lesara za njezino ukidanje zauzima se čelnik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš tražeći ocjenu ustavnosti...

HRT:

Na kritiku bankara da će kapital u tom slučaju pobjeći iz Hrvatske odgovara im neka pogledaju Mađarsku, u kojoj su ukinuli valutnu klauzulu, a novac je ostao jer kamate kao u Mađarskoj ne mogu dobiti na Zapadu. Rast vrijednosti švicarskog franka za više od 20 posto, povećane rate kredita uz natprosječno visoke kamate u Hrvatskoj od 7,5 posto, izravan su udar na džepove građana.

"Oni koji, nažalost, već imaju ugovore sa deviznom klauzulom, a pogotovo u švicarskim francima, upali su u dužničko ropstvo i bez intervencije HNB-a bojim se da rješenja nema", istaknuo je predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar.

Rješenje je, smatraju laburisti, ukidanje devizne klauzule. Iz Hrvatske udruge banaka stiže odgovor. "Ako se predlaže ukidanje valutne klauzule na kredite, onda se mora isto tako zabraniti i valutna klauzula odnosno štednja u devizama", rekao je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Mišljenja ekonomista su oprečna. Dok jedni smatraju da valutnu klauzulu treba ukinuti, i to hitno, jer se u Hrvatskoj zarađuje u kunama pa se i krediti moraju odobravati u domaćoj valuti, drugi tvrde da je ukidanje valutnih klauzula nemoguće. Iz HUB-a tvrde da krivo imaju svi koji misle da je je tečajna razlika izravna dobit banaka. Primjer Mađarske, koja je ukinula valutnu klauzulu, za svaku je kritiku, i njihove je recepte bolje i ne gledati, a kamoli kopirati, poručuju iz HUB-a. Mađari time nisu uspjeli zaštititi svoje zajmoprimce.

Dužnost je banaka upozoriti građane na rizik od rasta tečaja prilikom uzimanja kredita. Naime, u Hrvatskoj ne postoji nijedan pravni akt ili propis kojim bi se regulirala devizna klauzula.

Pročitajte još:

- Lesarovi Laburisti šalju otvoreno pismo Rohatinskom i traže ukidanje divizne klauzule!

- Pročitajte kako je Željko Rohatinski posprdno odgovorio Dragutinu Lesaru!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram