Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2011

Svjetsko tržište: Rast njemačkog gospodarstva u 2010. godini 3,6 posto

BDP u Njemačkoj u 2010. je porastao 3,6%, što je najveći rast od 1992. godine. Nakon pada od 4,7% u 2009. godini, rast od 3,6% bio je u skladu s očekivanjima tržišta. Njemačka je u prošloj godini iskoristila globalni oporavak za rast izvoza, koji je uz osobnu potrošnju najviše utjecao na rast BDP-a, prenose RBA analitičari.

Industrijska proizvodnja u eurozoni u studenom je porasla 7,4% na godišnjoj razini, što je više od očekivanja te 0,7% na mjesečnoj razini (također više od očekivanja). Rast industrijske proizvodnje predvođen je rastom proizvodnje intermedijarnih proizvoda, poput automobilskih motora u čelika. Uvozne cijene u SAD-u u prosincu su porasle 4,8% na godišnjoj razini, što je više od očekivanja.

Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,3963 USD/JPY 81,08 GBP/USD 1,5702, USD/CHF 0,9677.

EUR/HRK - Sredina tjedna donijela je manji pomak tečaja EUR/HRK. Uslijed povećane ponude deviza koja je bila generirana ponajviše od strane međubankarskog sektora i institucionalnih investitora, vrijednost jedinstvene europske valute u odnosu na kunu je nešto pala te se trgovanje većinom odvijalo blizu razine od 7,400 kuna za euro. Do većeg pomaka nije došlo zbog dobre potražnje za devizama od strane korporativnog sektora početkom tjedna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram