Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2011

Radimir Čačić: Hrvatskoj je potreban gospodarski rast od minimalno 6 posto

Predsjednik HNS-a ponovno je istupio u javnost kako bi podsjetio da Hrvatskoj za izlazak iz krize nisu dovoljne mikroskopske stope gospodarskog rasta....

"Hrvatska trenutačno Svjetskoj banci i EU fondovima može ponuditi poslove na četiri područja – u energetici, turizmu, infrastrukturi, s naglaskom na željeznice, te u vodnom gospodarstvu i ekologiji", kazao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, gostujući u Zadru, kako bi predstavio poluge gospodarskog oporavka zemlje.

Energetika i turizam su komercijalni projekti i za njih ne bi trebao biti problem pronaći investitore, dok su željeznička infrastruktura i vodno gospodarstvo veliki fondovski projekti za koje je potrebno znanje, sposobnost i vizija.

"Ukupna vrijednost projekata u ovim područjima je oko 15 milijardi eura. Drago mi je da je ovaj koncept, koji sam inače objavio prije godinu dana, prihvatila i Vlada, ali sada predstoji jedan detalj, sve to treba znati realizirati, a to ova Vlada ne zna", ustvrdio je Čačić.

Hrvatskoj je potreban gospodarski rast od 6 do 7 posto, i to samo da bi mogli vraćati kamate. Trenutačno naša država diže kredite po kamati od oko 6,75 posto, dok se primjerice susjednoj Sloveniji, kada njihova Vlada diže kredit, naplaćuje kamata od 2,5 posto.

"Kada ova zemlja dobije kompetentnu Vladu, u koju će svjetski financijski krugovi imati povjerenja, i kamate će pasti, a samim time i cijena vraćanja duga će se sniziti", kazao je predsjednik HNS-a i dodao da u mandatu sljedeće godišnji rast BDP-a mora iznositi najmanje oko četiri posto.

"To bi značilo otvaranje na desetke tisuća novih radnih mjesta i lakšu otplatu državnoga duga", kazao je Čačić.

Pročitajte još:

- Čačić poručio mirovinskim fondovima: Ostavite se špekulacije na Burzi, ulažite u plinski biznis!

- Oporba o promjenama u Vladi: Ovo su Sanaderovi ljudi!

- Čačić je u pravu: Hrvatska će u 2011. godini imati rast koji neće biti dovoljan da nas izvuče iz problema

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram