Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2011

Na svjetskim tržištima nastavljen rast tečaja EUR/USD

Nakon što je fiskalna kriza u perifernim članicama eurozone i zabrinutost za mogućnost financiranja potreba spomenutih država stvarala konstantne pritiske na pad vrijednosti eura u odnosu na dolar, novoprobuđeni optimizam u uspješnost rješavanja fiskalne krize posljednja dva dana utječe pozitivno na euro, prenose RBA analitičari.

Jučer je tako tečaj EUR/USD s početnih 1,297 dolara za euro do kraja dana porastao na 1,313 dolara za euro. Pri tome je u jutarnjim satima bilo razmjerno mirno, dok je snažan rast zabilježen nakon aukcije državnih obveznica Portugala, na kojoj je zabilježen dobar interes investitora.

Sredina tjedna donijela je manji pomak tečaja EUR/HRK. Uslijed povećane ponude deviza koja je bila generirana ponajviše od strane međubankarskog sektora i institucionalnih investitora, vrijednost jedinstvene europske valute u odnosu na kunu je nešto pala te se trgovanje većinom odvijalo blizu razine od 7,400 kuna za euro. Do većeg pomaka nije došlo zbog dobre potražnje za devizama od strane korporativnog sektora početkom tjedna. Srednji tečaj za četvrtak iznosi kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram