Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2011

Najnovije istraživanje otkrilo ono što svi već znamo: Ako voliš što radiš - bit ćeš sretan! Još ako primaš plaću...

Čak 60 posto ispitanika radi posao koji voli, a gospodarska kriza ne utječe na zadovoljstvo poslom. Prema mišljenju ispitanika najzadovoljniji su umjetnici, prirodnjaci i stručnjaci za oblikovanje...

U posljednje vrijeme prava je rijetkost čuti nekoga da ga na njegovom radnom mjestu nešto veseli. No, je li sve baš tako sivo? U istraživanju koje je portal MojPosao proveo tijekom prosinca 2010., više od 600 ispitanika otkrilo je koliko su (ne)zadovoljni poslom i prisjetilo se nekih čari svojeg, ali i drugih, zanimanja.

Gospodarska kriza ne utječe na zadovoljstvo poslom. Kada zamisle svoj tipični dan na poslu 43% ispitanika je sretno ili čak vrlo sretno. Za usporedbu, u istovjetnom istraživanju iz 2005. godine sretnih ili vrlo sretnih bilo je gotovo jednako (45%). 37% ispitanika nije niti sretno niti nesretno, dok ih je petina (20%) nesretno ili čak vrlo nesretno.

Najsretniji ispitanici su oni s najvišim primanjima. Čak 52% onih s mjesečnim neto primanjima iznad osam, odnosno deset tisuća kuna, su sretni ili vrlo sretni na svome radnom mjestu. S druge strane, samo trećina (31%) onih s najnižim primanjima (do 4.000 kuna) se na poslu osjeća isto tako. U sredini su oni s primanjima između šest i osam tisuća kuna – 41% ih se osjeća sretno ili vrlo sretno na svom radnom mjestu.

Za sreću na radnom mjestu važno je ili vrlo važno da 'radiš posao koji voliš', smatra 95% ispitanika, zatim da 'imaš kolege koje cijeniš i koji cijene tebe' (što vjeruje 91% ispitanika) te da 'te nadređeni cijeni' (kao što ističe 91% ispitanika). Četvrta po redu važnosti su pravedna primanja, za koja 89% ispitanika smatra da su bitna za sreću na radnom mjestu. Uočljiva je razlika između 'pravednih' i 'visokih' primanja koja važnima za sreću na poslu drži 66% posto ispitanika, a nalaze se tek na devetom mjestu. Za sreću je najmanje bitna visoka razina odgovornosti (43%) i niska količina stresa (62%).

Čak 60% ispitanika izjavilo je da rade posao koji vole. S kolegama je zadovoljno 57% ispitanika, dok je s nadređenima zadovoljno ili u potpunosti zadovoljno 40% ispitanika. Najmanje je ispitanika zadovoljno s primanjima (37%) i količinom stresa na radnom mjestu (38%).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram