Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2011

Na pomolu velika suradnja američke i kineske vojne industrije?

Američki ministar obrane boravi u Kini gdje pokušava poboljšati pogršane odnose dviju zemalja na vojnom planu...

Nakon trodnevnog posjeta Kini, američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da su razgovori s kineskim domaćinima bili produktivni, prenosi VOA.

"Razgovori su bili produktivni i postavili su temelje za unaprijeđenje odnosa na vojnom planu."

Čelnik Pentagona dao je izjavu novinarima prilikom posjeta Kineskom zidu, neposredno pred odlazak u Japan. Prije toga, ministar Gates bio je u stožeru kineske vojske za nuklearno ratovanje iz kojeg se zapovijeda kineskim raketnim snagama. Gates je rekao da su teme u razgovorima s kineskim domaćinima bile dalekosežne, a ton dijaloga – otvoren. On se u Pekingu sreo s čelnicima kineskih oružanih snaga, kao i sa šefom kineske diplomacije te predsjednikom države, Hu Jintaoom.

"Bilo je očito da i civilni i vojni kineski čelnici žele unaprijediti odnose s Amerikom, te graditi na već postignutom. Postoje li u Kini ljudi kojima ne odgovara poboljšanje odnosa? Možda. Međutim, ja ih nisam sreo. Vrlo sam optimističan kada su u pitanju budući odnosi."

Kina je danas naglasila da prekjučerašnje testiranje novog ratnog lovca – takozvane "nevidljive" letjelice – ne predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama. "Druge zemlje ne bi trebale biti time zabrinute", rekao je Cui Tiankai, zamjenik šefa kineske diplomacije.

On je naglasio da test nema veze s posjetom čelnika Pentagona Kini. Inače, ovo je bio prvi posjet američkog ministra obrane Kini u posljednjih pet godina. Prošle je godine Kina prekinula pregovore o obrambenoj problematici te otkazala Gatesov posjet – u znak prosvjeda zbog prodaje američkog oružja Tajvanu. Nakon posjeta Kini i Japanu, Robert Gates odlazi u Južnu Koreju, posljednju postaju njegove turneje po Aziji.

Pročitajte još:

- Slovenija udvostručila svoju ratnu mornaricu. Imali su jedan brod, sada imaju dva!

- Nobelovac Obama Saudijskoj Arabiji uvaljuje oružje vrijedno 60 milijardi dolara!

- Amerikanci spremaju vojnu invaziju na Iran?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram