Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2011

Raiffeisen analitičari: Pad nezaposlenosti tek u drugom kvartalu ove godine

Posljednji podaci HZZ-a za prosinac potvrdili su naša očekivanja te je tijekom promatranog mjeseca registrirano ukupno 319.845 nezaposlenih osoba...

Ukupan broj nezaposlenih tijekom prosinca porastao je za 2,4% u odnosu na studeni, dok je u usporedbi sa prosincem 2009. porastao za 9,7 posto. Iako godišnji rast nezaposlenosti nastavlja usporavati, stope su i dalje razmjerno visoke, posebno uzme li se u obzir bazno razdoblje.

RBA analitičari:

Naime, u prosincu 2009. godišnja stopa rasta nezaposlenosti iznosila je čak 21,2% tako da je u odnosu na prosinac 2008. godine broj nezaposlenih osoba porastao za gotovo 80 tisuća, odnosno 34 posto. Nastavak relativno snažnog rasta bio je očekivan s obzirom na još uvijek razmjerno nepovoljna kretanja u realnom sektoru. Osim toga, više od polovice osoba izašlih iz evidencije statistički nije otišlo u skupinu zaposlenih. Rast broja nezaposlenih osoba rezultirat će i rastom registrirane stope nezaposlenosti koja bi na kraju 2010. trebala iznositi 18,7 posto.

Tijekom prosinca na HZZ-u je registrirano 26.735 novoprijavljenih nezaposlenih, što je za 8,7% manje nego u studenom te 5,0% više nego u prosincu 2009. godini. Iz evidencije je izašlo ukupno 19.240 osoba od kojih 48,5% temeljem zapošljavanja, dok je veći dio (51,5%) izašao je iz evidencije zbog ostalih razloga, poput neredovitoga javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije, umirovljenja i ostalih okolnosti. Promatrano prema županijama, nezaposlenost je u odnosu na studeni porasla u svim županijama. Pozitivna vijest s tržišta rada je značajan rast zapošljavanja u 2010 godini u odnosu na 2009. godinu. U tom je razdoblju posao našlo 146.627 nezaposlenih osoba, što predstavlja rast od 19,4 posto.

U ovoj godini očekujemo da će nezaposlenost biti na nešto višoj razini nego u prošloj, posebno u prvom tromjesečju, s obzirom da tržište rada reagira na kretanja u realnom sektoru s jednim do dva tromjesečja odmaka, a oporavak realnog sektora još nije započeo (unatoč blagoj stopi rasta BDP-a u trećem tromjesečju). Kao rezultat baznog učinka, sezonskog zapošljavanja i blagog intenziviranja gospodarske aktivnosti, u drugom tromjesečju očekujemo zaustavljanje negativnih trendova. Međutim, o stvarnom oporavku još ne možemo govoriti. Međutim, problem tržišta rada u Hrvatskoj dublji je od cikličkih kretanja i uključuje nisku stopu aktivnosti te neravnotežu ponude i potražnje.

Pročitajte još:

- Nezaposlenost neće padati jer se Vlada ne usuđuje provesti ozbiljne reforme

- Ozren Matijašević: Nezaposlenih će ubrzo biti 360.000!

- I on je kao ministar gospodarstva – Đuro Popijač: Recite Vi meni kako smanjiti nezaposlenost!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram