Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2011

Još nam je to trebalo: Hrvatskoj prijeti visoka stopa inflacije!

Raste nezaposlenost, raste cijena goriva, a sada prijeti i rast inflacije. Lani je iznosila 1 posto, ove će godine biti oko 2,5 posto, a do godine bi mogla biti 3,5. posto.
Ništa strašno za ukupno gospodarstvo, ali dovoljno za još jedan udarac po džepu...

HRT:

Cijena pšenice u manje od godinu dana više se nego udvostručila. Sa 120 na čak 254 eura po toni. Skočila je i cijena šećera, uljarica, kakaovca, kave... Krive su vremenske nepogode, ali i burzovni špekulanti i financijska kriza. Na sve to - još i poskupljenje goriva, i na svjetskim burzama i u Hrvatskoj.

Prema riječima ministra Đure Popijača za sada ne postoje procjene ni osnove da će biti potrebe proizvođača, trgovaca ili pružatelja usluga za poskupljenja roba ili usluga. Da rast cijene goriva ne bi trebao poskupiti hranu, smatra i analitičar Stipan Bilić. Kada se gleda ukupno u proizvodnji hrane, troškovi goriva odnosno energije u proizvodnji hrane su 3 - 4%, odnosno nisu presudni da bi to bilo skupo.

Možda ne zbog goriva, ali hrana će, smatraju analitičari, ipak poskupjeti. Vjerojatno i komunalije. Sve zajedno donosi inflaciju, ali ne dramatičnu. "Ne treba očekivati nekakve negativne utjecaje na gospodarstvo, ali moramo biti svjesni da će nešto snažniji rast cijena ove godine neutralizirati ove pozitivne efekte ukidanja kriznog poreza na realni rast plaća", mišljenja je Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Ako Vlada ove godine, zbog izbora, kaže Šantić, ne dopusti poskupljenje struje i plina, to će se nužno prenijeti na iduću, pa bi inflacija u 2012. mogla još porasti, i to na 3,5 posto.

Pročitajte još:

- Raiffeisen analitičari: Pad nezaposlenosti tek u drugom kvartalu ove godine

- Nezaposlenost neće padati jer se Vlada ne usuđuje provesti ozbiljne reforme

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram