Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2011

Hoće li EU konačno povećati fond za spašavanje europskih gospodarstava u nevolji...

Vlade Europske unije razmatraju mogućnost značajnog povećanja europskog fonda za pomoć prezaduženim članicama eurozone jer je jasno da je taj fond premalen ako dođe do financijskog sloma Španjolske...

Banka:

Kako tvrdi Wall Street Journal, visoki državni dužnosnici iz europskih ministarstava financija razgovarali su u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu o restrukturiranju 440 milijardi eura vrijednog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

Glavne promjene u tom mehanizmu za spašavanje posrnulih članica eurozone, trebale bi se, prema pisanju WSJ-a, odnositi na skoro povećanje financijske veličine fonda te mogućnosti njegove intervencije na tržištima obveznica. No, u svemu tome europske vlade su daleko od postizanja konsenzusa, s Njemačkom koja posebno brine da će novi prijedlozi od nje zahtijevati da žrtvuje više novca, a smanji pritisak koji čini na problematične članice da poduzmu oštre reforme svojih javnih financija. Savjetnici njemačke kancelarke Angele Merkel zabrinuti su reakcijom domaće javnosti na odluku o velikodušnijoj pomoći Njemačke posrnulim članicama eurozone. Naime, većina njemačkih birača kao i mnogi zastupnici iz vladajuće koalicije desnog centra vrlo su neprijateljski raspoloženi prema pomaganju južnoeuropskih članica - "raspikuća".

Neki ekonomski analitičari smatraju kako će EU morati povećati svoj fond za spašavanje na najmanje 1 bilijun eura!

Jer ukoliko Španjolskoj bude potrebno spašavanje, ono bi moglo koštati fenomenalnih 500 milijardi eura, što će se možda pokazati kao prevelik zalogaj za EU i MMF.

Za sada se svi najviše brinu za Portugal. Dok ih čelnici Unije na silu žele nagovoriti na veliku financijsku injekciju, oni tvrde kako je stvar pod kontrolom.

Pročitajte još:

- Nakon Grčke, Irske i Portugala, sljedeća na tapeti je…Belgija!

- Tko preživi, pričat će: Najnovije istraživanje pokazuje – Hrvatskoj prijeti BANKROT!

- Baš kada smo počeli biti optimistični! Roubini: Prijeti nam raspad Eurozone!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram