Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2011

Zlato ponovno u fokusu ulagača

Rast cijena zlata nastavljen je danas drugi dan za redom potaknut zabrinutosću ulagača zbog moguće nove financijske krize u Europi koja prijeti proširenjem i na Portugal...

Istovremeno, najnoviji pokazatelji potrošnje zlata stavljaju Kinu u središte interesa. Naime, kineska potražnja za ovom plemenitom kovinom sve više raste, što je bio dodatni poticaj za ovotjednu povećanu potražnju na svjetskome tržištu.

SrebroZlato:

Zlato za trenutnu isporuku prodavalo se jutros po cijeni od 1380 dolara i 50 centi za uncu (31,1 grama), dok je cijena zlatu s nadnevkom isporuke u veljači bila 10 centi viša. U odnosu na povijesni rekord od 1430 dolara i 95 centi koji je dosegnut prije nešto više od mjesec dana cijena je trenutno niža za oko 50 dolara.

Dva moguća smjera djelovanja

Ukoliko u Portugalu doista izbije financijska kriza kakvu smo već vidjeli u Grčkoj i Irskoj, bit će to treća zemlja u nizu koja će zaprijetiti svjetskome gospodarskom sustavu. Kao i u prethodna dva slučaja, analitičari očekuju da će Portugal biti "spašen" injekcijom likvidnih sredstava od strane Europske središnje banke. Ukoliko se ostvari takav scenarij, bit će to dodatni poticaj rastu cijena zlata na svjetskome tržištu.

Analitičari ističu kako postoje samo dva moguća smjera djelovanja u krizu u kojoj su se našle pojedine zemlje Europske Unije. Jedan od njih je pokretanje nepopularnih strukturnih reformi, kojima bi se smanjila državna potrošnja i uravnotežio proračun.

No, čini se da trenutno političari pogođenih zemalja, baš kao i vodeći političari Europske Unije, još uvijek smatraju kako nije neprikladno koristiti "vatrogasne" mjere, odnosno, gasiti financijski požar monetizacijom dugova. Zbog toga plemenite kovine kao čuvar vrijednosti osobne imovine u srednjoročnome razdoblju i dalje predstavljaju atraktivnu investiciju.

I Kinezi zabrinuti zbog inflacije

Istovremeno, premija na kupnju zlatnih poluga u Kini skočila je na najvišu vrijednost u zadnje dvije godine. Zabrinutost zbog mogućega rasta kineske inflacije potaknula je neobično veliku potražnju Kineza za ovim oblikom investiranja.

"Upravo je u tijeku snažna potražnja za zlatom u Kini. Proizvodnja se nakon blagdana tek zahuktala, pa nema baš previše zaliha, zbog čega na tržištu vlada svojevrsna nestašica", kaže u izjavi za Reuters Ronald Leung, direktor tvrtke Lee Cheong Gold Dealers iz Hong Konga. Potražnja za fizičkim zlatom u Singapuru porasla je i zbog povećanih narudžbi za proizvodnju nakita u Tajlandu, što se također povezuje s mogućim izbijanjem inflacije u toj dalekoistočnoj zemlji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram