Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2011

I on je kao ministar gospodarstva - Đuro Popijač: Recite Vi meni kako smanjiti nezaposlenost!

Ministar gospodarstva gostovao je u Dnevniku NoveTV gdje je između ostalog prokomentirao i posljednje podatke o nezaposlenosti...

Podsjećamo, danas je HZZ objavio kako je krajem prosinca na Zavodu bilo prijavljeno gotovo 320.000 nezaposlenih građana.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta smatra kako trebamo očekivati daljnji rast nezaposlenosti koji bi trebao kulminirati u ožujku kada bi broj nezaposlenih mogao dostići nevjerojatnu brojku od 350.000!

No, čini se kako Đuro Popijač baš i ne vjeruje tim crnim prognozama. Dapače, Đuro traži da mu ti "stručnjaci" pošalju svoje rješenje za silnu nezaposlenost.

Donosimo najzanimljiviji dio intervjua...

Analitičari upozoravaju kako ćemo doći do 350 tisuća nezaposlenih?

Nisam čuo argumente i na osnovu čega se te brojke iznose. Ja bih volio čuti od tih stručnjaka kako smanjiti nezaposlenost.

Znamo da Vlada ne otvara radna mjesta, ali postoje li procjene koliko Vlada s mogućim investicijama ove godine može pomoći otvaranje novih radnih mjesta?

Zavod za zapošljavanje će učiniti sve da se brojka smanji. Istina je da iz krize izlazimo tempom kojim ne možemo biti zadovoljni. Samo veći i intenzivniji rast dovest će do rasta zaposlenosti. Svi bi voljeli da oporavak ide brže. Ovo stanje nije došlo jučer i nije psoljedica onoga što se radilo jučer. No, mi sigurno idemo u smjeru gospodarskog oporavka.

Danas je stigla i vijest da bonitetna kuća Dun & Bradstreet, koja nam je prije nekoliko mjeseci prva smanjila kreditni rejting, smatra kako je proračun napravljen pod velikim utjecajem nadolazećih izbora. Praktički nema rezova.

Ovaj proračun je možda prvi koji nije posljedica nikakvih kalkulacija za predstojeće izbore. Zapravo suprotno. Zamrzavanjem rashoda Vlada je poslala poruku. Da se Vlada ponašala onako kako se sugerira, onda ne bi proračun bio zamrznut nego bi rastao.

Govorimo o 320 tisuća nezaposlenih i teškim sudbinama, ali nije tajna da ima i više od 70 tisuća ljudi koji rade, a ne primaju plaću. Što s njima?

Ja ne smatram da je to regularni poslovni svijet, to je pravosudna kategorija. Svi oni koji rade bez plaće, to može biti mjesec ili dva, ali ne može nikako trajati mjesecima.

Ostatak intervjua pročitajte i pogledajte ovdje!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram