Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2011

D&B: Jadranka Kosor i HDZ gube izbore! Strani ulagači će vas zaobilaziti u širokom luku!

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet objavila je svoje redovno izvješće. U njemu se navodi kako je proračun za 2011. godinu podređen parlamentarnim izborima, pa je za očekivati kako Hrvatska niti ove godine neće privući veći broj stranih ulagača...

D&B smatra da je proračun napravljen pod velikim utjecajem nadolazećih izbora te se Vlada nije upustila u restriktivniju poreznu politiku i provođenje strukturalnih reformi koje bi poboljšale investicijsku klimu. Šanse za pobjedu Jadranke Kosor i HDZ-a i formiranje nove koalicijske vlade su male. Što će datum izbora biti bliži, tenzije će se povećavati kako između, tako i unutar stranaka, prenosi Večernji list izvješće D&B-a.

Iako Vlada ne bi trebala imati problema s pozajmljivanjem novca na tržištu kapitala, rast vanjskog i javnog duga te nedostatak plana fiskalne konsolidacije povećat će troškove posudbe tog novca i povećati averziju prema riziku investitora prouzročenu dužničkom krizom u eurozoni.

Stanje u regiji

U regiji i dalje najbolje prosperira Slovenija koja spada u zemlje s niskim rizikom ulaganja. Slijede Italija s blagim rizikom, te Albanija, Makedonija i Srbija s umjerenim rizikom i naposljetku BiH sa vrlo visokim rizikom ulaganja.

Podsjećamo, D&B je ona bonitetna kuća koja je prva posumnjala u podatke o navodno mikroskopskom rastu hrvatskog BDP-a u trećem kvartalu (+0,2%).

Pročitajte još:

- D&B: Vlada nije ništa napravila, Hrvatsku čekaju teška vremena!

- Dun & Bradstreet: Hrvatsku do kraja 2010. godine čeka pad BDP-a od 1,7 posto!

- Financial Times: Vi u Hrvatskoj ste lijeni i ekonomski inertni!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram