Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2011

Nakon Grčke, Irske i Portugala, sljedeća na tapeti je...Belgija!

Broj kriznih financijskih žarišta Europske unije polako se širi. Nakon posljednjih najava kako je samo pitanje vremena prije nego što Portugal zatraži pomoć od Unije, dolazi vijest kako je Belgija u gadnim problemima...

Ovo nije prvi put da se Belgija spominje kao financijsko-politički problematična članica Europske unije.

Belgijski kralj je u ponedjeljak postavio pitanje političkim dužnosnicima, koji gotovo godinu dana ne mogu utemeljiti Vladu, "što će učiniti s prevelikom proračunskom potrošnjom".

Banka donosi više:

Belgijski dug je gotovo izjednačen s vrijednosti BDP-a, a trenutne vlasti žele smanjiti proračunsku potrošnju za oko 25 milijardi eura do 2015. godine. No, još uvijek nije poznato gdje će se točno uštedjeti. Dodatni problem je u Paktu o stabilnosti koji zahtjeva od članica eurozone proračunski deficit od maksimalnih tri posto BDP-a, a on u Belgiji sada iznosi 4,8 posto. EU također zahtijeva udio javnog duga od 60 posto BDP-a, a belgijski se trenutno kreće preko 90 posto.

Belgijski problem se nalazi i u činjenici da je međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s u prosincu snizila kreditni rejting zemlje. I to baš zbog političke situacije.  Stoga ne čudi obraćanje javnosti kralja Albert Drugog, čija je politička uloga inače limitirana u toj parlamentarnoj demokraciji.

Europska unija unatoč vidljivom poboljšanju i dalje ima ogromne strukturne probleme i velike nejednakosti između država članica.

A da ipak uvedu one zajedničke euro obveznice, pa sve to lijepo upakiraju i prodaju Kini!?

Pročitajte još:

- Evo kako će osvojiti svijet: Kina kupuje 6 milijardi eura španjolskog duga

- Raste potpora njemačkom izlasku iz eurozone i ponovnom uvođenju nikada prežaljene marke

- Novosti sa svjetskih tržišta: Moody’s najavio mogućnost smanjenja šapanjolskog kreditnog rejtinga

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram