Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2011

Tečaj EUR/USD zabilježio pad na tjednoj razini

U prošlom tjednu dolar je zabilježio tjedni rast u odnosu na euro. U petak je tečaj EUR/USD s početnih 1,30 dolara za euro pao na 1,288 dolara za euro, što je najniža razina u posljednja tri mjeseca, prenose RBA analitičari.

Pad tečaja bio je posljedica rasta belgijskih i irskih CDS-ova na rekordne razine te očekivanja, koja je potaknula razmjerno slaba potražnja na aukciji portugalskih obveznica i rast prinosa, da će zemlje periferije eurozone imati poteškoća u financiranju duga. Naime, u ovom će tjednu Portugal, Španjolska i Italija održati aukcije državnih obveznica. Rastu vrijednosti dolara pridonijeli su i dobri makroekonomski pokazatelji u SAD-u u prošlom tjednu.

U petak je tečaj nakon otvaranja blago porastao na razine oko 7,404 kuna za euro, gdje se zadržavao većinu dana te se trgovanje devizama odvijalo u uskom rasponu od 30-ak baznih bodova. Krajem dana je povećana ponuda deviza sa strane institucionalnog i bankarskog sektora uzrokovala blagu deprecijaciju domaće valute naspram jedinstvene europske valute te je tečaj dan zatvorio na razinama oko 7,397 kuna za euro. Srednji tečaj za ponedjeljak iznosi 7,391111 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram