Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2011

Čelnici Eurozone vrše pritisak na Portugal kako bi prihvatio paket financijske pomoći

Portugal je pod sve većim pritiskom Njemačke, Francuske i ostalih zemalja eurozone da zatraži financijsku pomoć od Europske unije i MMF-a kako bi se zaustavilo daljnje širenje dužničke krize, piše danas Reuters...

Iako pregovori o traženju financijske pomoći još nisu službeno započeli, o njima se nagađa još od ljeta, kada je portugalsko tržište zapalo u žestoku krizu. Sve veći broj ministara financija iz zemalja eurozone otvoreno pritišće Portugal da zatraži financijski aranžman kojim bi sanirali svoju ekonomsku situaciju, prenosi Index.

Glasnogovornik portugalske vlade ranije je demantirao navode da je službeni Lisabon pod žestokim pritiscima, posebno iz Pariza i Berlina. No, vodeći ljudi Europske unije otvoreno izražavaju svoje strahove da bi Portugal mogao biti "iduća Grčka" i da je štetu najbolje sanirati što prije.

"Portugal će morati posuditi između 60 i 80 milijardi eura", kaže Reutersov izvor, ali naglašava da se radi o gruboj procjeni s obzirom da "nemaju točan uvid u stanje bankarskog sektora u Portugalu".

Podsjećamo, Moody's je nedavno snizio portugalski kreditni rejting što su mnogi doživjeli kako još jedan znak kako će Portugal uskoro zatražiti financijsku pomoć EU-a.

Neki analitičari strahuju kako bi nakon Portugala na red mogla doći i Španjolska.

Prema nekim neslužbenim procjenama spašavanje golemog španjolskog gospodarstva moglo bi koštati i do 500 milijardi eura.

A tko će to platiti? Marsovci - kaže Nouriel Roubini!

Pročitajte još:

- Legendarni Jim Rogers: Neke europske države nalaze se pred bankrotom!

- Roubini: Prestanite se zavaravati, Portugal će također trebati financijsko spašavanje!

- Crni scenarij – Portugal napušta Eurozonu!?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram