Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2011

Josipović neobično oštar: Hrvatska ne izlazi iz krize!

Predsjednik Republike dao je intervju Poslovnom Dnevniku u kojem je osim svojih već 100 puta prežvakanih fraza o pravu i pravednosti, zaključio kako unatoč optimističnim najavama za 2011. godinu, Hrvatska neće izaći iz krize...

Predsjednik Ivo Josipović tvrdi kako borba protiv korupcije ide u pravom smjeru, no kako će Vlada morati podnijeti ostavku ukoliko pregovori s EU ne budu dovršeni u lipnju. Predsjednik se dotaknuo i gospodarstva, reformi i još nekoliko važnih tema.

Donosimo dio intervjua...

U gospodarstvu nemate ovlasti, ali možete glasno govoriti, upozoravati i usmjeravati?

To zovem 'trećom nadležnošću', u kojoj nemam neposredne ovlasti, ali mogu utjecati političkim djelovanjem. Imao sam nekoliko 'akcija' smirivanja društvenih tenzija. Uspio sam vratiti za stol poljoprivrednike i Vladu, a posredovao sam i između sindikata i Vlade. Iako u mojoj nadležnosti nije gospodarstvo, uvijek ističem kako Hrvatska nije pokrenula novi zamah, nema dovoljno investicija, a nezaposlenost raste. Projekcija od 1,5 do 2 posto rasta možda znači izlazak iz recesije, ali ne i izlazak iz krize. Nedovoljno je za povećanje zaposlenosti i popravljanje gospodarske situacije. Očekujem da će se nastaviti s jačanjem reformi, pa i s onima koje u 'normalnim' okolnostima ne treba očekivati u predizbornoj godini. Ali stanje je takvo da se ne smije kalkulirati s izbornim rezultatima. Nužni su veliki zahvati u državnoj i lokalnoj upravi, prava decentralizacija, i ozbiljna porezna reforma.

The Economist nam je za 2011. predvidio rast od dva posto?

To je optimističnije od Vladine najave. Ali obje projekcije smatram nepovoljnima. Ni dva posto nije dovoljno da se ozbiljno pokrene gospodarstvo i poveća zaposlenost. Volio bih da rast bude veći.

Može li to osigurati ova Vlada s kadrovskim osvježenjima?

Vidjet ćemo. Novi ministri su tu i neka rade. A Vladu i ministre neću ocjenjivati apstraktno. Kada učine nešto, vidjet ćemo koliko vrijede.

Bi li izbori bili izlaz iz ove nezavidne situacije?

Svaka odgovorna vlada mora samokritično vidjeti ostvaruje li očekivane ciljeve. Za ovu Vladu posebno su važni gospodarski rast i završetak pregovora s EU, što očekujemo u lipnju. To će biti i potvrda da smo proveli reforme. Ako pregovori ne budu zaključeni u lipnju, Vlada treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. Treba vidjeti koji su razlozi da se cilj, koji si je sama postavila, nije ostvario, može li pregovore dovršiti u razumnom roku ili to treba prepustiti nekoj drugoj ekipi. To mi se čini najmanje što odgovorna vlada treba učiniti ako se kasni s jednim od važnih nacionalnih projekata. Eventualno daljnje pogoršanje ekonomske situacije i nezaposlenosti slične je naravi.

Cijeli intervju pročitajte ovdje!

Foto:Predsjednik.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram