Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2011

Odričemo se nacionalne valute: Hrvatska spremna na uvođenje eura!

Za koju godinu Hrvatska će (ako se prije toga EU ne raspadne) uvesti zajedničku europsku valutu Euro. Zamjenik i mogući nasljednik guvernera HNB-a tvrdi kako će uvođenje eura biti jednostavno i pozitivno iskustvo za Hrvatsku...

"Hrvatskoj se isplati preuzeti euro, jer su troškovi, znači odricanje od suverene monetarne politike mali, a koristi u smislu manjeg rizika, poticaja investicijama i trgovini, odnosno nižih troškova financiranja velike", tvrdi zamjenik guvernera HNB-a, Boris Vujčić u intervjuu za Banku.

Vujčić dodaje kako su stupnjevi slobode za neovisnu monetarnu politiku u Hrvatskoj mali, ponajprije zbog vrlo visokog stupnja euroizacije, činjenice da smo mala otvorena zemlja vezana uz veliko valutno područje, kao i zbog toga jer su najveće banke u Hrvatskoj kćeri banaka iz eurozone, koje se refinanciraju kod Europske središnje banke.

Koristi u smislu sniženja rizika, ponajprije valutnog, bit će tolike da će sigurno značajno utjecati na pad troškova financiranja i atraktivnost zemlje za investicije. To je vrlo pozitivno, no kao što recentna iskustva jasno pokazuju nije dosta za dug i sretan život u eurozoni, ocjenjuje zamjenik guvernera HNB-a. Jasna opasnost je, smatra, da se povedemo za grčkim primjerom i umjesto da ulazak u eurozonu iskoristimo za povećanje investicija i smanjenje zaduženosti, takvu situaciju potpuno pogrešno shvatimo kao priliku za društveni tulum na kojemu možemo trošiti puno više nego što smo u stanju zaraditi.

U trenutku ulaska Hrvatske u eurozonu, ona će drukčije izgledati jer trenutačni dizajn očito nije dovoljan za njenu dugoročnu održivost, no troškovi i koristi za zemlje eurozone su isto takve kao i za Hrvatsku. Više im se isplati biti u eurozoni nego izvan nje, zaključuje zamjenik guvernera HNB-a.

Pročitajte još:

- Rohatinski: Ne želite ovo čuti, ali MMF bi uskoro mogao doći u Hrvatsku!

- Na pomolu financijski egzodus iz Hrvatske: Stambeni krediti u EU idu s kamatom od 2,76 posto, a kod nas 6,30 posto!

- HSP-ovi ekonomski stručnjaci: Za krizu je djelomično kriv i narodni heroj Željko Rohatinski!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram