Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2011

Tko preživi, pričat će: Najnovije istraživanje pokazuje - Hrvatskoj prijeti BANKROT!

U najnovijoj analizi CMA visiona Hrvatska se navodi kao jedna od zemalja istočne Europe kojoj prijeti bankrot...

Hrvatska se sada nalazi na 18. mjestu u poretku država u kojima je najvjerojatnija mogućnost bankrota. U posljednja su tri mjeseca izvedenice za osiguranje hrvatskog duga od defaulta (credit default swaps - CDS) poskupjele za 1,3 bazna boda i sada iznose 256 bb.

Business.hr:

Na najnovijoj ljestvici Hrvatska se našla u društvu s Belgijom i Letonijom, koje imaju veću vjerojatnost defaulta, te s Litvom i Bugarskom, za koje je default manje vjerojatan nego za Hrvatsku.

Na vrhu CMA-ove ljestvice došlo je do promjene i titulu države s najlošijim financijama preuzela je Grčka od Venezuele, a slijede ih Irska i Portugal.

Na drugoj strani spektra nalaze se Norveška, Finska, Švedska, Švicarska i SAD, koji je među pet država s najvećim padom cijene CDS-ova. Najviše su svoj rejting u relativnom omjeru pokvarile Belgija, Španjolska te začuđujuće Njemačka.

U istočnoj Europi Hrvatska je na 4. mjestu po opasnosti od defaulta iza Mađarske, Rumunjske i Letonije, koja je više od 50 posto smanjila opasnost od bankrota. Litva i Bugarska, koje su prije tri mjeseca bile u većoj opasnosti od Hrvatske, poboljšale su svoj rejting. Najstabilnija država istočne Europe je Slovenija, a slijede je Slovačka i Češka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram