Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2011

Na autocestama ukradene 2 milijarde kuna, a Kalmeta tvrdi: Ja za to nisam odgovoran!

Što bi u ovom trenutku Božidara Kalmetu moglo natjerati na ostavku? Apokalipsa? Udar asteroida? Supervulkan posred "Dalmatine". Vjerojatno ništa od toga. Kalmetu jedino izbacivanje iz HDZ-a može spriječiti u obavljanju ministarske funkcije...

Danas Jutarnji list donosi veliki članak o korupciji vezanoj uz gradnju autocesta i povezanim građevinskim poslovima. Prve procjene kazuju da su razmjeri izvlačenja novca, zapravo, nevjerojatni: spominju se gotovo dvije milijarde kuna koje su završile na privatnim računima od 2003. pa do sredine 2010.

Primjerice, jedan od izvora Jutarnjeg napominje da su neke tvrtke, podizvođači, prijavljivali stotine milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. Pa sad, tvrdi isti izvor, koliko je od isisanog crnog novca nestalo kad su takvi profiti prijavljeni. Do sada su istražitelji bili koncentrirani na poslovanja Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta s Fimi-Medijom, na obavijesnim razgovorima bile uglavnom srednje i sitne ribe.

Sada, međutim, na red stižu kapitalci te pitanje svih pitanja: zašto su cijene gradnje kilometra autocesta u samo nekoliko godina s četiri milijuna eura narasle i do 17 milijuna eura. I tek kada se otvori pitanje namještenih natječaja, kartelskog udruživanja, prenapuhanih troškovnika, nekontroliranog rasta cijena, tek tada će se početi rasplitati, prema mnogim procjenama, najveće kriminalno klupko u državi.

A Božidar Kalmeta i dalje uporno tvrdi da on kao ministar nije mogao znati za svu korupciju, te stoga i ne može snositi nikakvu odgovornost.

To je istina, ako nije ništa ukrao ili nije ništa znao, onda nema nikakve kaznene odgovornosti.

Ali što je s onom političkom? Onu moralnu odgovornost nećemo ni spominjati...

U domaćoj politici i tako te dvije vrste odgovornosti već odavno ne stanuju tu.

Pročitajte još:

- Detalji nove afere “Autocesta”: Dva WC-a platili 3,5 milijuna kuna!

- Ma kakva Fimi Medija, na 15 kilometara autoceste ukradeno 740 milijuna kuna!?

- Milanović: Nije moguće da vrh HDZ-a nije znao što se događa!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram