Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2011

U "Snježnu Kraljicu" do sada ulupano 300 milijuna kuna! Da li se isplatilo...

U sljemensku ljepoticu do sada je ulupano oko 300 milijuna kuna. Snow Queen Trophy danas je jedna od najekskluzivnijih utrka Svjetskog kupa s drugim najbogatijim fondom nagrada. No, da li se nešto od tog  silnog ulaganja i isplatilo...

Pitaju se to novinari portala Lupiga:

Prema grubim procjenama utemeljenim na podacima poznatim javnosti, kroz proteklih sedam godina u Snježnu kraljicu utučeno više od 300 milijuna kuna.

Nije teško zaključiti da je prava cifra ustvari puno veća te da kod prosječnog poreznog obveznika sasvim sigurno izaziva trenutačno padanje u nesvijest. Naime, niti jedna projekcija troškova ne obuhvaća milijune litara vode potrebnih za pravljenje umjetnog snijega, ni ZET-ove autobuse kojima se publika besplatno vozi na vrh brda ni energiju koja pokreće snježne topove i reflektore uz stazu. Doduše, postoji mogućnost da je svaka od tih sprava perpetuum mobile, ali to je ipak mrvicu teško za povjerovati.

Pored već spomenute planetarne promocije, zagovornici Snježne kraljice u svakoj polemici barataju s tri tvrdnje kojima opravdavaju enormne troškove:

1) Zagreb je jedini glavni grad u svijetu koji ima utrku Svjetskog kupa

2) Skijašice i skijaši svake godine jedva čekaju dolazak u Zagreb

3) Samo u Zagrebu gledatelji jednako glasno navijaju za sve natjecatelje, što je dokaz da Hrvati vole skijanje

Za pretpostaviti je da ih veseli i drugi najveći nagradni fond u Svjetskom kupu. Konkretno, za pobjedu na Sljemenu dobiva se 42 tisuće eura. Slovenci, pak, pobjednicu ženskog slaloma u Mariboru nagrađuju sa 28 tisuća eura, a pobjednika muškog slaloma u Kranjskoj Gori sa 25 tisuća eura.

Naravno, konačna svrha svih nepotrebnih troškova koji se mjere u milijunima kuna jest dosad nedoživljena planetarna promocija Zagreba i Hrvatske. Jedino je šteta što nitko nikad nije objavio podatke o konkretnoj korist Snježne kraljice, odnosno o porastu broja turista u zimskim mjesecima. Za pretpostaviti je da skijališta kroz koja prolazi Svjetski kup imaju te podatke za svoje utrke.

Doduše, tamo imaju nekoliko desetaka kilometara skijaških staza više nego na Sljemenu. Međutim, nitko od njih nema takvo snježno preseravanje kao mi, Hrvati, završava sjajan komentar novinara Lupiga Davora Petkovića.

Punu verziju članaka pročitajte ovdje!

Pročitajte još:

- Snježna kraljica: Megalomanija će ove godine biti nešto jeftinija

- Iako smo na korak do bankrota Vlada će i ove godine financirati megalomanski spektakl na Sljemenu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram