Zatvori
Hrvoje Mihajlic
07/01/2011

Novi Starbucksov logotip samo slijedi trend modernog minimalizma

Popularni američki lanac kafeterija je prekjučer objavio svoju novu verziju svog logotipa. Zadnja je verzija svjetlo dana ugledala daleke 1992. Čim je objavljen logotip je doživio prilično podijeljene kritike. Ljubitelji kave su ga ili karakterizirali kao odličnog, ili totalno "popljuvali"...

Kada pogledate pozadinu priče, rezultat redizajna je zapravo prilično logičan. Starbucks se naime želi posvetiti i drugim proizvodima osim kave. Kako je na starom logotipu kava bila integrirana, morali su nešto mijenjati. Tako su genijalni marketinški umovi jednostavno odlučili izrezati višak kruga oko sirene, te kao šlag na tortu dodati znakić TM. Naprosto genijalno, zar ne?!

Pretpostavljam da osjećate dozu ciničnosti i sarkazma u mom zadnjem navodu. To je zato što zaista mislim da je Starbucksov potez potpuni bullshit u punom smislu te riječi, no ne zbog činjenice da su takozvani stručnjaci ponovo preplaćeni za 2 klika u photoshopu – naprotiv, najbolje ideje su najčešće najjednostavnija rješenja. Ovdje je problem u činjenici da je Starbucks imao jedan od najbolje riješenih logotipova. Bio je dovoljno kompliciran da bude zanimljiv, a opet s druge strane dovoljno prepoznatljiv. Jednom riječju, bio je drugačiji.

Shvaćam da je u Starbucksovoj politici prošlog desetljeća riječ "coffee" u logotipu predstavljala određen problem, no ponovo rješenje može biti savršeno jednostavno. Ili jednostavno maknuti spornu riječ, ili je zamijeniti sa primjerice "more than just coffee".

Ali Starbucks se odlučio pridružiti trendu ostalih globalnih kompanija koje u želji za publicitetom često puta rade svakakva dizajnerska svetogrđa. Svi se sjećamo nedavne Gapove katastrofe i logotipa kojeg je toliko ljudi vidjelo da nema smisla s njim trošiti vrijeme. Što više o tome razmišljam, to mi se više čini da je cijela situacija bila namještena. Logotip je vani bio toliko kratko da su troškovi „materijala“ i zamjene sa starim bile gotovo nikakve. Stari logotip je vraćen sljedeći dan, a Gap je pokupio ogromnu dozu publiciteta. Rekli bi – vuk sit a ovca cijela.

Trend minimalizma

No ne radi to samo Gap.

Prvi je počeo KFC koji je 2006. Objavio novu verziju svog logotipa. Ukoliko bolje promotrimo, na novom logotipu ima manje detalja, i vidljivo je kako se ciljalo na jednostavnost.

//Ostatak članka pročitajte na blogu autora.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram