Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2011

Mađarska ipak odustaje od novog kritiziranog zakona o medijima?

Mnogi su zaključili kako su mađarski novinari izgubili slobodu govora i pisanja nakon što je počela primjena novog Zakona o medijima...

Podsjetimo, u subotu je na snagu stupio novi mađarski zakon o medijima prema kojemu će nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH) nadzirati vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon. Osim regulatornih promjena, zakon predviđa spajanje pisanja vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje će biti besplatne. On usto omogućuje novustanovljenom Vijeću za nadzor medija pristup dokumentima medijskih tijela, a novinare može natjerati da otkriju svoje izvore kada je riječ o pitanjima važnim za nacionalnu sigurnost.

Zakon su već kritizirale države članice EU-a, OESS, Amnesty International, te druge strukovne organizacije.

Čini se kako su kritike naišle na plodno tlo, budući je mađarski premijer, koji je preuzeo predsjedanje Europskom Unijom, Viktor Orban, najavio kako će mađarska Vlada odustati od primjene dotičnog zakona ako države članice EU-a to i zatraže.

"Ako EU smatra i jasno kaže da su novome mađarskom zakonu o medijima potrebne izmjene, vlada će to prihvatiti i provesti u djelo", ističe Orban.

Nadajmo se da će Orban svoju riječ i održati.

Pročitajte još:

- Problemi u susjedstvu: Moody’s Mađarskoj snizio kreditni rejting!

- A evo kako to rade Mađari – porezi na bogati spašavaju državni proračun!

- Mađarska i službeno izašla iz recesije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram