Zatvori
Jasmin Hadzic
07/01/2011

Duboko udahnite: Dionice Facebooka mogle bi vrijediti 136 milijardi dolara!

Još jedan dan kao stvoren za lude spekulacije vezane uz Facebookovu pravu vrijednost...

Goldman Sachs platio je 450 milijuna dolara za oko 0.8% Facebookovih dionica. Transakcija Facebookovu vrijednost postavlja na 50 milijardi dolara. Što je sića u usporedbi s ovim...

Jedan ulača na SharesPost-u želi kupiti Facebookove dionice za 55 dolara po komadu, čime vrijednost kompanije ide na 124 milijarde dolara, prenosi BusinessInsider.

A pazite sada ovo...

Drugi ulagač želi kupiti 1000 Facebookovih dionica za 60 dolara po komadu, što bi značilo kako bi tržišna vrijednost Facebooka iznosila 136 milijardi dolara! Ludnica bez ikakvih stvarnih uporišta!

Valjda napomenuti kako je riječ o sekundarnom tržištu, što samo znači da su dva ulagača bila dovoljno luda za ovakvu ponudu.

Što su zapravo sekundarna tržišta poput SharesPost-a ili SecondMarketa...

Dotični servisi omogućuju privatnim kompanijama da ponude svoje dionice ulagačima bez izlaska na burzu. Prednost za osnivače i investitore je jasna - do svježeg kapitala nije problem doći, a i zaposlenici mogu prodati dio svojih dionica i namiriti neke osobne apetite za brzom zaradom. Kompanija u tom slučaju može nastaviti rasti i pumpati prihode kako bi što kasnije  i uspješnije izašla na burzu.

Jedini problem je što dobivamo ovakve sulude valuacije kompanije bez nekakvog stvarnog uporišta.

Pazite, netko je spreman za dionice Facebook platiti 70 puta više u odnosu na njihov godišnji prihod. To nije ulagač, to je običan neupućeni kockar.

"Prave" dionice tehnoloških kompanija poput Googlea, eBaya ili Amazona trguju na cjenovnoj razini koja iznosi 2-5 puta godišnji prihod. I to je realno.

Ovo s Facebookom nije.

Bit će zanimljivo kad ljudi iz SEC-a u svojoj istrazi ugledaju ovakve transakcije.

Pročitajte još:

- Facebook imao prihode od 1.2 milijarde dolara u prvih 9 mjeseci prošle godine

- Ruski DST naveo je Goldman Sachs na ulaganje u Facebook

- Goldman Sachs svojim VIP klijentima počeo nuditi dionice Facebooka. Minimalno ulaganje – 2 milijuna dolara!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram