Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2011

Hrvatski kraljevi otpada: Na onome što Vi bacate oni zarađuju milijarde!

Oni vladaju hrvatskim tržištem otpada. Neki od njih zarađuju milijarde na onome što mi ostali bacamo u smeće...

Među brojnim kraljevima reciklaže u Hrvatskoj ističe se njih pet poznatih široj javnosti – Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a i još nekoliko povezanih tvrtki, Barbara Bešenić, vlasnica prve hrvatske tvornice za reciklažu PET ambalaže, Zlatko Canjuga, bivši HDZ-ov političar, rukometni čelnik Zoran Gobac i poznati poduzetnik iz Belišća Vlado Jerbić, donosi Večernji list u zanimljivoj reportaži.

Najveći "kralj otpada" definitivno je Petar Pripuz, koji je preko šest tvrtki koje su povezane s njime u posljednjih pet godina imao prihod od čak 544 milijuna eura, odnosno četiri milijarde kuna! Najveće prihode Pripuz ostvaruje preko svoje tvrtke CIOS koja obrađuje metalni otpad.

A jedan je od poznatijih novih igrača u oporabi plastične ambalaže Zoran Gobac. Poznati dužnosnik u hrvatskom rukometu sa svojim partnerima vodi tvrtku Drava International koja je u pet godina ostvarila ukupne prihode od 68 milijuna eura, a njegova druga tvrtka Eko Slavonija u dvije godine svog poslovanja (2008. i 2009.) ostvarila je prihode od dva milijuna eura.

Prihodi kraljice otpada, kako je prozvana u javnosti, Barbare Bešenić (bivša zastupnica HDZ-a) od 2005. do 2009. godine u iznosu od 29,9 milijuna eura u odnosu na Pripuzove prihode izgledaju prilično skromno.

Zlatko Canjuga je direktor tvrtke Hamburger Recycling ENS iz Zaboka. Canjugina je tvrtka u tri godine, od 2007. do 2009., imala prihod od ukupno tri milijuna eura.

Uz navedenih pet poznatih "kraljeva smeća", u Hrvatskoj još 20-ak tvrtki ostvaruje milijunske prihode od reciklaže. No njihovi su vlasnici u javnosti manje-više nepoznati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram