Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2011

Domaći ekonomisti protiv premijerkinog optimizma: 2011. godina neće biti ništa bolja!

Domaći analitičari nisu dopustili da ih preplavi optimizam nakon što je The Economist objavio kako uz nekoliko pravih poteza Hrvatska može ostvariti gospodarski rast od 2 posto u 2011. godini...

Nakon što je The Economist objavio svoje optimistične prognoze, premijerka je oduševljeno sijala optimizam, no s njom se ne slažu i vodeći domaći ekonomisti i analitičari.

"Da će u 2011. kod nas nezaposlenost padati, a plaće rasti, to nije moguće, jer bi nama trebao rast BDP-a od barem 3,5 do 4 posto minimalno, i to nekoliko kvartala zaredom, da bi se počela otvarati nova radna mjesta", ističe analitičari Splitske banke Zdeslav Šantić.

Novi list donosi više:

Šantić smatra i da je pitanje može li se uopće ikakav optimizam graditi i na rastu od 2 posto jer niti smo, kaže, zaustavili negativne trendove na tržištu rada, niti rast inoduga, niti smo do sada provodili mjere koje bi utrle put reformama. U usporedbi sa svijetom, nama će i uz takav rast od 2 posto trebati desetljeća da stignemo prosjek zemalja Europske unije.

Vladimir Gligorov s Ekonomskog instituta u Beču kaže da u normalnim okolnostima rast od 2 posto općenito ne bi trebao korespondirati s bilo kakvim povećanjem zaposlenosti.

"Ni eventualni rast BDP-a od 2 posto nakon dvogodišnjeg pada od ukupno 8 ili 9 posto naprosto ne bi bio dovoljan da se popravi stanje na tržištu rada. Osobno smatram da je u Hrvatskoj u 2011. Vjerojatnija je situacija nekakve stagnacije, a hoće li to biti pola posto pada ili pola posto rasta nije previše bitno", ističe Gligorov.

Super, a mi se baš ponadali da bi nam konačno moglo i krenuti. Izgleda ništa od toga...

Pročitajte još:

- Raiffeisen: U posljednjem, četvrtom kvartalu očekuje se pad BDP-a od oko 1,2 posto!

- Laku noć Hrvatska: Ukupni javni dug iznosi 135,9 milijardi kuna!

- Šantić nas opet baca u depresiju: U idućoj godini nas očekuje rast cijena i niži životni standard

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram