Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2011

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih jedanaest mjeseci 58,8 posto

Posljednji podaci DZS-a za studeni pokazuju da se u robnoj razmjeni nastavlja trend većeg rasta izvoza od uvoza...

RBA analitičari:

Iako su ovakva kretanja cikličke prirode te nisu rezultat povećanja konkurentnosti hrvatskog izvoznog sektora, ona su ipak dobrodošla s obzirom da će pozitivno utjecati na tekući račun bilance plaćanja i BDP u posljednjem tromjesečju.

Izvoz roba je iznosio 762 milijuna eura, što je 16,9% više nego u istom mjesecu prošle godine. Na godišnji rast izvoza i dalje utječu povoljnija kretanja u inozemstvu, posebno u Europskoj uniji koja je najznačajnije tržište za domaće proizvode. Uvoz roba u studenom je iznosio 1,39 milijardi eura, što je 7,9% više nego u studenom 2009. te predstavlja najvišu razinu uvoza u ovoj godini. Najveći doprinos rastu uvoza je došao od uvoza mineralnih goriva i maziva te hrane i živih životinja. Doprinos tih dviju skupina proizvoda ukupnom rastu uvoza u studenom je iznosio gotovo 30%, a zasigurno je dijelom posljedica viših cijena sirovina i prehrambenih proizvoda na inozemnim tržištima.

Ni kod izvoza ni kod uvoza ne treba zanemariti utjecaj baznog učinka s obzirom da je u studenom 2009. robni izvoz zabilježio godišnji pad od 18,6%, a robni uvoz 17,7 posto. Deficit robne razmjene iznosio je 631 milijun eura, što je čak 82,6% više nego na kraju listopada, ali je još uvijek 1,2% manje nego u istom mjesecu prošle godine. Uz iznimku ovogodišnjeg kolovoza deficit robne razmjene od studenog 2008. godine konstanto bilježi godišnji pad.

U razdoblju od siječnja do studenog izvoz roba je porastao za 17,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se uvoz roba istovremeno smanjio za 1,7 posto. U prvih jedanaest mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine deficit je niži za 20,4%, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 58,8 posto.

Iako izvoz još uvijek bilježi znatno više godišnje stope rasta od uvoza, takav trend vjerojatno neće biti toliko izražen u ovoj godini. S jedne strane, uvoz će ograničavati razmjerno slaba domaća potražnja, koja se u 2011. neće vratiti na predkrizne razine zbog negativnih kretanja na tržištu rada, ali možemo očekivati blagi rast u odnosu na 2010. prije svega zbog baznog učinka. Izvoz bi trebao u 2011. rasti u odnosu na 2010. i to višim stopama nego uvoz, ali će rast biti ograničen s obzirom na ograničenu strukturu izvoza i na bazni učinak.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram