Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2011

Početak Nove godine znači i oštar pad cijena plemenitih kovina

Cijena zlata na svjetskim je tržištima u prva četiri dana nove godine potonula je za više od pet posto u odnosu na cijenu dostignutu na Staru godinu. Slično se dogodilo i sa cijenom srebra...

Vjerojatni razlog takvom razvoju događaja jesu povoljni podaci o stanju američkoga gospodarstva, koji su objavljeni prvoga radnoga dana u ovoj godini. Narudžbe što su ih primile američke tvornice u studenome prošle godine neočekivano su porasle, i na taj su način potaknule investitore na optimizam, te na alokaciju resursa iz plemenitih kovina, odnosno, sigurne ulagačke luke, prema riskantnijim dionicama.

SrebroZlato:

Fondovi kupuju

Zlato se jučer na newyorškoj burzi Comex prodavalo po cijeni od 1378 dolara i 80 centi za uncu (31,1 grama), što je za oko 44 dolara niža cijena od one dostignute 31. prosinca. Riječ je o najvećem padu cijene zlata od početka srpnja prošle godine. Valja podsjetiti kako je zlato 7. prosinca tijekom dnevnoga trgovanja zadnji puta dosegnulo svoj povijesni maksimum izražen u američkim dolarima od 1432 dolara i 50 centi za uncu.

Fondovi fizičkoga zlata, međutim, jučer su dodali u svoj portfelj 1,48 tona zlata, pokazavši time da postoje investitori koji ovaj cjenovni pad koriste kao priliku za jačanje svojih pozicija u plemenitim kovinama. Ukupna količina zlatnih zaliha u tim je fondovima dosegla 2.098 tona i 720 kilograma, što je prvo dnevno povećanje rezervi otkako su fondovi dosegli povijesni rekord u visini od 2.114 tona i 600 kilograma prije nekoliko tjedana. Napomenimo također kako su ukupne zalihe plemenitih kovina u fondovima u proteklih 12 mjeseci porasle za oko 17 posto.

Srebro za isporuku u ožujku prodavalo se također po nižim cijenama nego na Staru godinu. Unca srebra, tako, na svjetskim je burzama potonula na 29 dolara i 51 cent za uncu (31,1 gram), što iznosi pad od oko 5,2 posto. To predstavlja najsnažniji pad cijene srebra od 12. studenoga prošle godine. Ipak, investitori u srebro ne mogu se žaliti, budući da je u 2010. godini cijena ove plemenite kovine porasla za rekordnih 84 posto!

Pročitajte još:

- Zlato iznad 1400 dolara za uncu, srebro na 30-godišnjem maksimumu!

- Velika Britanija predstavila srebrnjak s likom Johna Lennona

- Skandal u Švicarskoj o kojem nitko nema pojma – velika banka svom klijentu nije dopustila podizanje zlata!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram