Liberalizacija financijskog tražišta u Hrvatskoj sada znači kako možete otići u neku od zemalja Europske unije i podići daleko povoljniji kredit…

Domaće banke već su najavile kako ne namjeravaju ponuditi “jeftinije” kredite u 2011. godini.

Večernji list:

Kreditiranje je u Europskoj uniji, a posebno u eurozoni, daleko povoljnije nego u Hrvatskoj, dok su kamate na štednju u Hrvatskoj na najnižim razinama u posljednjih pet godina.Uskoro bi mogle početi nicati posredničke agencije koje bi klijentima mogle ponuditi usluge pronalaženja dobrih uvjeta štednje ili kredita uz proviziju jer bi im ipak bilo lakše doći do prave informacije nego pojedincu.

“Imao sam kontakte s posrednicima koji su takav posao pokušavali ugovoriti s nekim švicarskim bankama i vjerujem da će biti sve više specijaliziranih agencija koje će se time baviti. U ovom trenutku vjerojatnije je pružanje posredničkih usluga kad su u pitanju krediti nego štednja”, komentira Toni Hrelja, direktor portala moj-bankar.hr.

“Ako se kredit u Švicarskoj može podignuti po kamati od dva ili tri posto, a kod nas klijent plaća šest posto, za iznose od 50 tisuća eura naviše na rok od 20-ak godina, razlike su goleme. Vjerujem da bi svaki dužnik rado platio proviziju onome tko bi mu omogućio kredit po puno povoljnijim uvjetima”, ističe Hrelja.

Hoće li se sada s liberalizacijom hrvatskog financijskog tržišta sve više ljudi odlučivati na EU kredite, tek ostaje za vidjeti…

Pročitajte još:

Rohatinski: Ne želite ovo čuti, ali MMF bi uskoro mogao doći u Hrvatsku!

Nakon Moody’sa i S&P snizio kreditni rejting Zagrebačkoj banci

Na pomolu financijski egzodus iz Hrvatske: Stambeni krediti u EU idu s kamatom od 2,76 posto, a kod nas 6,30 posto!