Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2011

Lud, zbunjen, normalan: Rumunjska NAMA brani ulazak u EU zbog kriminala i korupcije?

Vanjskopolitički odnosi između Hrvatske i Rumunjske mogli bi naglo zahladiti nakon što je Rumunjska upozorila EU kako Hrvatska ulazi u najelitniji europski klub s bremenom korupcije i organiziranog kriminala...

"Pogledajmo malo situaciju u Hrvatskoj. Podupiremo bilo kakvo proširenje EU na zapadni Balkan. No ne možemo prihvatiti da se to čini bez mehanizma suradnje i provjere, za procjenu napretka u ispunjavanju pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije, sve dok se taj isti CVM primjenjuje kod nas", istaknuo je rumunjski ministar Teodor Baconschi.

Podsjećamo, Rumunjskoj je onemogućen ulazak u schengenski prostor do 2011. godine nakon što su Njemačka i Francuska poslale pismo Europskoj komisiji u kojem se tome protive jer traže da te države prvo uklone slabe točke u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

A sada se Rumunjska buni jer bi Hrvatska mogla biti odmah automatski uključena u schengenski prostor nakon što službeno uđe u Uniju.

Ok, razumijemo mi sve kritike, vjerojatno su dijelom i u pravu, ali možda je taj prigovor mogla istaknuti neka druga zemlja, a ne Rumunjska koja je već godinama pod posebnom kontrolom EU-a zbog korupcije i kriminala, a njihov ulazak u EU zamalo je stopiran opet zbog te korupcije i kriminala.

Ono, rugala se sova sjenici...

Pročitajte još:

- Hrvatska ima bolji BDP od zemalja EU-a! Da, ali pazite koga smo ostavili iza sebe: Rumunjsku, Bugarsku, Litvu…

- Češka: Ma uzmite Vi taj Euro i stavite ga si znate već gdje!

- EU: Hajde Hrvati, završite više te pregovore, mi Vas čekamo…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram