Zatvori
Jasmin Hadzic
04/01/2011

Evo kako je Facebook zapravo najavio IPO iako to nitko nije shvatio

Facebook je jučer primio financijsku injekciju vrijednu 500 milijuna dolara. Kao novi suvlasnik Facebooka pojavio se Goldman Sachs...

No, čini se kako će upravo zbog Goldman Sachsovog ulaganja od 450 milijuna dolara (ostatak je uplatio ruski DST), Facebook uskoro morati najaviti izlazak na burzu. Ili barem pristati objaviti podatke o prihodima i ostalim financijama.

Prema dodatnom dogovoru, Goldman Sachs će Facebooku pomoći i osigurati dodatnih 1.5 milijardi dolara! Za tu svrhu GS će stvoriti "poseban ulagački mehanizam" koji će i drugim ulagačima omogućiti posrednu kupovinu Facebookovih dionica, a bez daljnjeg rasipanja vlasničkih udjela. Tako se Facebook nadao kako će izbjeći famoznu odredbu američkog SEC-a (Komisija za burzu i vrijednosnice) koja govori sljedeće:

- Ukoliko kompanija ima imovinu vrijednu više od 10 milijuna dolara i više od 499 pojedinačnih dioničara mora se registrirati kao javna kompanija tj. izaći na burzu. Facebook je već dobio poštedu od SEC-a iako ima više od 500 dioničara, uglavnom zbog prodaje dionica putem sekundarnih tržišta.

No, američki profesor i odvjetnik Adam Pritchard, koji se specijalizirao za pravnu regulativu vezanu uz SEC, za BusinessInsider tvrdi kako će Facebook uskoro najaviti IPO budući će inače kršiti SEC-ove odredbe. I zaista, u SEC-ovom pravilniku se navodi kako je moguće stvarati "posebne ulagačke mehanizme" OSIM ukoliko se time žele izbjeći SEC-ovo pravilo o +499 dioničara, a Facebook očito upravo to želi postići.

Kraj svega toga, SEC već istražuje trgovanje dionicama privatnih kompanija putem sekundarnih tržišta koja su se razvila u "sivoj" financijskoj zoni.

Sve ovo navodi na jedan zaključak...

Facebook će se uskoro morati registrati kao javna kompanija. Važno je napomenuti kako neće morati ponuditi svoje dionice na burzi, iako svi relevantniji tehnološki komentatori tvrde kako će Facebook sada krenuti u prijevremeni IPO.

Ukoliko Facebook i ne ponudi svoje dionice, svejedno će morati SEC-u dati detaljne financijske podateke, pa ćemo konačno saznati kolike je prihode Facebook imao u 2010. godini.

Bit će zanimljivo...

Pročitajte još:

- Kome više treba IPO? Grouponovi osnivači u džep spremili 345 milijuna dolara!

- Panika u Googleu: U prvih 11 mjeseci ove godine Facebook imao više posjetitelja!

- Goldman Sachs uložio 450 milijuna dolara u Facebook, a svojim zaposlenicima brani pristup najvećoj društvenoj mreži!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram