Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2011

Baš kada smo počeli biti optimistični! Roubini: Prijeti nam raspad Eurozone!

Prvi radni dan u Novoj godini: Burza je završila u debelom plusu, The Economist prognozirao Hrvatskoj svijetlu 2011. godinu. Ali onda je morao doći Dr. Doom i sve pokvariti svojim pesimizmom...

Eurozona je zapala u doboku krizu nakon grčke i irske krize i širenja štetnih virusa na Portugal, Španjolsku i Italiju, piše ugledni ekonomist Nouriel Roubini u komentaru za Finance.

Tri moguća scenarija: jedan u stilu mi ćemo nekako prevladati, glavni od kojih je trenutni princip "posudi i moli", drugi je  raspad s nesređenim restrukturiranjem dugova i potencijalnim izlaskom slabijih država iz eurozone, a treći je tješnji odnos, što bi značilo neku vrstu fiskalne unije. Ponašanje u stilu "nekako ćemo već prebroditi" - u kojoj države članice trebaju osigurati financijska sredstva (odnose se na proračunsku konsolidaciju i strukturne reforme) u nadi da su ove zemlje nelikvidne, ali platno sposobne - znači stvaranje stanja poremećene ravnoteže.

Uistinu, ako se uskoro ne ostvare institucionalne reforme i druge politike koje će omogućiti bolju integraciju i oživaljavanje rasta na rubu zone eura, takva situacija može dovesti do realizacije scenarija nekontroliranog sloma. Kriza je započela s prekomjernim privatnim dugom i financijskim polugama koji su pretvoreni u javni dug, kad su se zbog krize i usporavanja pogoršala stanja proračuna i privatni gubici su uglavnom podruštvljeni spašavanjem financijskih sustava.

Uz to, Grčka i Irska, zemlje u nevolji, koje su izgubile pristup tržištima, financijski su spašavali Međunarodni monetarni fond i Europska unija. Ali nitko neće spašavati takve "veledržave", ako se države pokažu insolventnim. Dakle, sadašnje strategija odgađanja problema ubrzo će dosegnuti granice i zahtijevat će novi plan koji bi služio spašavanju eurozone.

Službeni izvori u ovom trenutku su dovoljni za spašavanje Grčke, Irske i Portugala, ali ne može spriječiti probleme u Španjolskoj i ostalim članicama eurozone koje se potencijalno mogu naći u teškoćama. No, problemi sa solventnosti Grčke, Irske, a možda i Španjolske ili Portugala ne mogu se riješiti službenim izvorima. Stoga je preduvjet za drugi skup politika i institucionalnih reformi da se svi nezaštićeni vjerovnici banaka i drugih financijskih institucija moraju pomiriti s gubitkom (ili "odbicima pri vrednovanju") svojih ulaganja. To je neophodno kako bi se spriječio još veći teret nacionalnih računa privatnim dugovima.

Odgađanje restrukturiranje neodrživih dugova moglo bi samo dovesti do razornih aranžmana za podmirenje duga i radikalnih gubitaka kod nekih privatnih vjerovnika.

Pročitajte još:

- Roubini: Europa mora povećati svoj fond za spašavanje gospodarstava u nevolji

- Nouriel Roubini kupio penthouse vrijedan 5.5 milijuna dolara (foto)

- Ovo nije moguće, Roubini nije pesimist: Uspješno smo izbjegli recesiju s dvostrukim dnom!

Izvor:SEEbiz

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram