Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2011

Kraj novinarskih sloboda u Mađarskoj: Novine kreću u prosvjed protiv novog zakona o medijima

Mađarski mediji burno su dočekali stupanje na snagu novog zakona o medijima. Kritičari zakona tvrde kako je slobodno novinarstvo sada stvar prošlosti...

Dnevni listovi Nepszabadsag i Nepszava posvetili su naslovnice prosvjedu  protiv novoga zakona o medijima, prenosi mađarska agencija MTI.

HRT prenosi više:

Nepszabadsag na naslovnici na mađarskom i 22 jezika EU-a ističe: Ovo je kraj slobode tiska u Mađarskoj. List ističe da novi zakon o medijima služi autoritarnim nastojanjima vlade Fidesza i demokršćana stvarajući priliku za kažnjavanje, zabranu i na kraju uništenje svih sa suprotnim mišljenjem.

List Nepszava je na mađarskom i engleskom objavio: Sloboda tiska temeljno je pravo države članice EU-a. Moramo braniti svoja demokratska prava u Mađarskoj. Tražimo slobodu tiska.

Podsjetimo, u subotu je na snagu stupio novi mađarski zakon o medijima prema kojemu će nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH) nadzirati vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon. Osim regulatornih promjena, zakon predviđa spajanje pisanja vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje će biti besplatne. On usto omogućuje novustanovljenom Vijeću za nadzor medija pristup dokumentima medijskih tijela, a novinare može natjerati da otkriju svoje izvore kada je riječ o pitanjima važnim za nacionalnu sigurnost.

Kritičari zakona smatraju da je opresivan, ističući da ne propisuje jasno što medijske kuće moraju činiti. OESS je ocijenio da zakon ozbiljno ograničava tiskane i internetske medije, što je protivno standardima te organizacije. Osim OESS-a zakon su kritizirale vlade EU-a, osobito Njemačke, Amnesty International, Međunarodni institut za medije (IPI) te Europska federacija novinskih agencija (EANA).

Mađarski zakonodavci za sada ne namjeravaju odustati od provođenja novog kontroverznog zakona...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram