Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2011

The Economist razgalio Hrvate: U 2011. pad nezaposlenosti i rast BDP-a!

Britanski Economist za 2011. godinu Hrvatskoj predviđa polagani izlazak iz krize. Nezaposlenost bi trebala padati, a BDP rasti. I to čak 2 posto. Koliko su oni upoznati s pravim stanjem u Hrvatskoj, to je upitno...

SEEbiz:

Koalicijska Vlada predvođena HDZ-om mora pokazati napredak u pregovorima s Europskom unijom, suzbijanju organiziranog kriminala i oživljavanju ekonomije ako želi pobijediti SDP i njegove partnere na parlamentarnim izborima, ocjenjuje The Economist. Prema njihovim procjenama, rast hrvatskog BDP-a bit će čak i veći od rasta koji očekuje neke zemlje članice Europske unije, poput Austrije, ali nešto manji od gospodarskog rasta u zemljama u okruženju, primjerice, Sloveniji i Mađarskoj.

"Kod nas je u 2011. sve moguće, i stagnacija, i pad, i rast", komentirao je predviđanja ekonomski stručnjak Dražen Kalogjera, koji smatra da će sudbina gospodarstva u ovoj godini ovisiti o tome koliko će poduzetnici shvatiti "da mogu i trebaju investirati i otvarati nova radna mjesta" unatoč činjenici da im "Vlada dosad nije dala dovoljno poticaja za to".

Kalogjera ističe i da će međunarodno okruženje biti povoljnije nego danas "jer su Europa i SAD već našli puteve oporavka", a to će omogućiti "povoljniji odraz i na hrvatske izvozne napore".

Dok Economist predviđa koji će događaji i trendovi obilježiti Europu i svijet u novoj godini - od jačanja utjecaja Njemačke u eurozoni do otkrivanja novih rastućih tržišta kakva su nekad bili Brazil ili Indija - za Hrvatsku je vjerojatno da će njezinu 2011. obilježiti završetak pregovora s EU-om.

"Ako ova Vlada uspije završiti pregovore s Europskom unijom, onda će to svakako biti najznačajniji događaj u novoj godini. Druga najvažnija stvar, vezana uz prvu, bit će sređivanje stanja u pravosuđu, odnosno reforma pravosuđa, ali i dovođenje do kraja slučajeva koji su otvoreni 2010.", ocjenjuje politolog Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja.

Mi se možemo samo nadati da je trust mozgova iz The Economista ovaj put u pravu...

Pročitajte još:

- Engleski novinar: Hrvati, zovite ju kako hoćete, ali Vi živite u Jugosferi!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram