Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2010

Zlato iznad 1400 dolara za uncu, srebro na 30-godišnjem maksimumu!

Vrijeme između božićnih i novogodišnjih blagdana obično je vrijeme bez velikih iznenađenja na tržištu plemenitih kovina. Trgovanje se u pravilu odvija u nevelikom volumenu i unutar relativno uskoga cjenovnoga raspona...

Čini se, međutim, da je zadnji tjedan u 2010. godini ponešto narušio uobičajena očekivanja, barem kada je riječ o cijenama zlata i srebra na svjetskim burzama. Naime, zlato se već treći dan zaredom prodaje iznad 1400 američkih dolara za uncu (31,1 grama), što predstavlja cijenu koja je zadnji put dosegnuta početkom prosinca. Time se vrijednost ove plemenite kovine polako konsolidira na novim razinama. Na newyorškoj burzi Comex zlato za isporuku u veljači iduće godine dosegnulo je danas cijenu od 1412 dolara i 60 centi.

Srebro Zlato:

Istovremeno, cijena srebra dosegnula je u dva navrata novi 30-godišnji maksimum. Unca srebra, naime, prodavala se ovih dana po cijeni iznad 30 dolara za uncu, dok je najnoviji višedesetljetni rekord postavljen danas, kada je srebro u jednom trenutku dosegnulo 30 dolara i 93 centa.

Analitičari ističu kako se u 2011. godini i dalje predviđa rast cijene ove plemenite kovine, te kao prvi kratkoročni cilj predviđaju cijenu od 31 dolar, dok je u srednjoročnome razdoblju moguće očekivati dostizanje povijesnoga rekorda od 50 dolara, koji je ostvaren daleke 1980. godine.

Pročitajte još:

- Velika Britanija predstavila srebrnjak s likom Johna Lennona

- Skandal u Švicarskoj o kojem nitko nema pojma – velika banka svom klijentu nije dopustila podizanje zlata!

- Što oni znaju, a mi ne znamo – Kina ove godine uvezla 500% više zlata!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram