Zatvori
Jasmin Hadzic
29/12/2010

Američki SEC istražuje trgovanje dionicama privatnih kompanija poput Facebooka, Twittera i Zynge!

U posljednjih nekoliko godina pojavilo se više financijskih servisa (tzv. sekundarno tržište) koji omogućuju privatnim kompanijama prodaju svojih dionica i bez izlaska na burzu. Popularnost servisa poput SecondMarketa i SharePosta zainteresiralo je i američku Komisiju za burze i vrijednosnice (SEC)...

Pitate se kako novinari i mediji dolaze do Faceookove navodne vrijednosti koja prelazi 50 milijardi dolara? Pa prvenstveno putem servisa poput SecondMarketa ili SharePosta. Dotični servisi omogućuju privatnim kompanijama da ponude svoje dionice ulagačima bez izlaska na burzu. Prednost za osnivače i investitore je jasna - do svježeg kapitala nije problem doći, a i zaposlenici mogu prodati dio svojih dionica i namiriti neke osobne apetite za brzom zaradom. Kompanija u tom slučaju može nastaviti rasti i pumpati prihode kako bi što kasnije  i uspješnije izašla na burzu.

No, zabavi je možda došao kraj i prije nego što smo očekivali...

Kako prenosi WallStreetJournal, američki SEC (Komisija za burze i vrijednosnice) je započeo preliminarnu istragu sekundarnog tržišta privatnih dionica.

Ukoliko SEC pronađe određene neregularnosti moglo bi se dogoditi nešto neočekivano - kompanije poput Facebooka, Groupona, Zynge ili Twittera mogle bi biti primorane na izlistavanje svojih dionica na burzi.

SEC za sada istražuje broj dioničara pojedinih kompanija. Američke privatne kompanije mogu većinu svojih podataka sasvim uspješno kriti od javnosti (za razliku od hrvatskih). No, ukoliko broj dioničara u tvrtki prijeđe brojku od 500, tvrtka je primorana objaviti podatke o prihodima, profitabilnosti i dioničarima bez obzira da li se radi o privatnoj ili javno  izlistanoj kompaniji.

Facebook je već od SEC-a dobio izuzeće od ovog pravila, no ukoliko SEC uspije dokazati kako je broj stvarnih dioničara u tvrtki dramatično povećan putem sekundarnog tržišta, mogli bismo biti svjedocima brojnih IPO-a velikih tehnoloških kompanija.

Istraga SEC-a je u ranim fazama, pa tek ostaje za vidjeti što će se na kraju i dogoditi...

Pročitajte još:

- Svi žele posjedovati dionice ovih tehnoloških kompanija: Facebook, Twitter, Zynga…

- Potpuno nerealno – Facebook vrijedi 41 milijardu dolara!

- Pogledajte koji nas veliki internetski IPO-ovi čekaju u sljedeće dvije godine!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram