Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2010

Katastrofa epskih razmjera: Nezaposlenost do kraja godine ide na 18,6 posto!

Prema posljednjim podacima DZS-a u studenom je nastavljen rast nezaposlenosti...

S protekom ljetnih mjeseci i nestankom povoljnog utjecaja sezonskog zapošljavanja ponovno su intenzivirani negativni trendovi na tržištu rada. Posljedično je sa rastom broja nezaposlenih osoba zabilježen porast stope registrirane nezaposlenosti na 18,3%, što je u skladu s našim očekivanjima. Zadržavanje relativno visokih stopa nezaposlenosti te tendencija ka još većim razinama posljedica je činjenice da dugoočekivane i prijekopotrebne reforme još uvijek u potpunosti nisu provedene. Upravo zbog toga nije ni moglo doći do značajnijeg rasta gospodarske aktivnosti koja bi pokrenula dodatno zapošljavanje.

RBA analitičari:

Osim toga, dodatni problem proizlazi iz neusklađenosti ponude i potražnje na domaćem tržištu rada. Posljednji podaci za ovu godinu, za prosinac, trebali bi pokazati nastavak rasta stope nezaposlenosti te bi promatrana stopa mogla dosegnuti 18,6 posto. Budući da oporavak tržišta rada očekujemo tek u drugom tromjesečju slijedeće godine (kao rezultat baznog učinka, izlaska iz radno aktivnog stanovništva te intenziviranja gospodarske aktivnosti) na početku 2011. bi mogli vidjeti još više stope nezaposlenosti.

Rast stope nezaposlenosti u studenom u Češkoj zorno pokazuje koliko je oporavak tržišta rada krhak. Iako je veći dio godine obilježen smanjenjem nezaposlenosti kao rezultat povećanog sezonskog zapošljavanja, prvenstveno u građevinskom sektoru, stopa nezaposlenosti u studenom (nakon što je u listopadu ostala na razinama iz rujna) ponovno je dosegnula 8,6 posto. To je posljedica činjenice da je oporavak češkog gospodarstva još uvijek krhak te su potrebe za novim zapošljavanjima i dalje slabe.

Za razliku od Češke, u Slovačkoj je već treći mjesec za redom nastavljen pad stope nezaposlenosti te je ona prema posljednjim podacima za studeni iznosila 12,2 posto. Iako je posljednjih mjeseci u Slovačkoj zabilježen pad nezaposlenosti, ona je i dalje jedna od zemalja s najvišim stopama nezaposlenosti u EU. U Rumunjskoj, koja među zemljama EU ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, nezaposlenost nastavlja padati već deveti mjesec za redom. U studenom je ista tako iznosila 7% (najniže od rujna 2009.). U susjednoj Bugarskoj stopa nezaposlenosti u studenom porasla je na 9,1%, vrativši se tako razinama iz rujna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram