Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2010

Počnite učiti kineski: Kina će za 10 godina postati najjače svjetsko gospodarstvo

Prema prognozama The Economista, Kina će u sljedećih 10 godina postati najjače svjetsko gospodarstvo što se podudara s prognozama svih relevantnijih ekonomskih analitičara. Vrijeme je da počnete učiti kineski jezik...

SEEbiz:

Kina je u ovoj godini pretekla Japan na poziciji drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, a Ameriku bi trebala smijeniti na mjestu svjetskog gospodarstva 'broj jedan' u 2019. ili najkasnije 2022. godini, prognozira časopis The Economist. Kako navodi ugledni britanski poslovni list, relativni rast BDP-a izražen u dolarima u Kini i Americi ne ovisi samo o realnim stopama rasta već i o inflaciji odnosno tečaju juana u odnosu na dolar.

Tijekom proteklog desetljeća realni je rast BDP-a Kine u prosjeku iznosio 10,5 posto, a SAD-a 1,7 posto, dok je prosječna stopa inflacije u Kini bila 3,8 posto, a u Americi 2,2 posto, navodi The Economist. Otkad je Peking 2005. odlučio vezati juan za 'košaricu' međunarodnih valuta, a ne kao dotad isključivo za dolar, kineska valuta je godišnje u prosjeku dobivala na vrijednosti 4,2 posto.

Tako na temelju povijesnih podataka, The Economist procjenjuje da će prosječna, godišnja stopa rasta kineskog BDP-a u sljedećem desetljeću iznositi 7,75 posto, a američkog bruto društvenog proizvoda 2,5 posto. Prosječna godišnja stopa rasta potrošačkih cijena trebala bi pak prema prognozama britanskog časopisa iznositi u Kini 4 posto, a u SAD-u 1,5 posto, dok bi se aprecijacija juana trebala godišnje u prosjeku kretati oko 3 posto.

Pročitajte još:

- Verbalni fašizam: Kina zabranjuje engleske riječi!

- Veliko kinesko osvajanje – u prošloj godini na preuzimanje po svijetu Kina utrošila 42,6 milijarde dolara!

- Što oni znaju, a mi ne znamo – Kina ove godine uvezla 500% više zlata!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram