Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2010

Devizno tržište: Snažan pad tečaja EUR/USD

Jučer je kretanje EUR/USD na svjetskim deviznim tržištima bilo dominantno pod utjecajem očekivanja objave S&P/Case-Shiller indeksa kretanja cijena stambenih objekata u SAD-u. S obzirom da je tržište očekivalo prvi pad cijena na godišnjoj razini od siječnja, potražnja za dolarom je padala pa je tečaj EUR/USD porastao s 1,317 na 1,327 dolara za euro, prenose RBA analitičari.

Objava je potvrdila pad cijena stambenih objekata u SAD-u, i to veći nego što se očekivalo.

Pad cijena stambenih objekata zbog ponude koja daleko premašuje potražnju jedan je od pokazatelja da potpuni oporavak američkog gospodarstva još nije blizu pa investitori očekuju nastavak provođenja stimulativnih mjera monetarne politike. U takvim je okolnostima potražnja za eurom rasla.

Ipak, krajem dana tečaj je zabilježio snažan pad pa je trgovanje zatvoreno na 1,312 dolara za euro.

U utorak je nastavljena stabilnost tečaja EUR/HRK.Tako se nakon otvaranja na razinama oko 7,388 kuna za euro, tečaj kretao u uskom rasponu od 30-ak baznih bodova te dan zatvorio na istim razinama. Potražnja i ponuda za devizama su bile u međusobnoj ravnoteži što je pridonijelo stabilnosti tečaja. Srednji tečaj za srijedu iznosi 7,385410 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram