Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2010

Tržište nekretnina: Cijene u laganom porastu diljem Hrvatske

Portal za nekretnine CentarNekretnina objavio je svoju redovnu mjesečnu analizu u kojoj se navodi kako je u prosincu vidljiv blagi porast cijena nekretnina diljem Hrvatske...

Evo najvažnijih podataka:

- Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina gotovo da se nisu mijenjale u odnosu na mjesec studeni (+0,2%), dok su na godišnjoj razini niže za 5,3%.

- U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće 36% niža od prosječne cijene kvadratnog metra stana.

- Na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec više za 1,1%, a na godišnjoj razini niže su za 3,9%.

- Prosječne cijene kuća na Jadranu u prosincu u odnosu na prošli mjesec lagano su porasle (+0,7%).

- Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj ukupno, u odnosu na studeni 2010., nije ostvarila veće promjene (+0,5)%.

- U odnosu na prosinac 2009., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene nekretnina niže su za 4,7%.

Domenico Devescovi, Voditelj CentarNekretnina, ove je rezultate komentirao na sljedeći način:

U 2010. godini nastavio se pad traženih cijena nekretnina na svim trţištima. U Zagrebu smo u proteklih godinu dana zabilje3ili korekciju tražene cijene stana za 4 posto dok su tražene cijene kuća korigirane za 10,2 posto. Na Jadranu je prosječna tražena cijena stana korigirana za 10,9 posto u proteklih 12 mjeseci, dok su prosječne cijene apartmana pale za 1 posto. Prosječna tražena cijena kuće na Jadranu je porasla za 0,7 posto.

Ukoliko usporedimo kretanje traženih cijena nekretnina u 2010. godinu u odnosu na 2009. primjećujemo nastavak pada traženih cijena stanova u Zagrebu i na Jadranu. Dok je pad u Zagrebu blaži, i iznosi 4 posto, pad na Jadranu od 10,9 posto je znatno izraženiji. Ukoliko ove podatke usporedimo s prošlogodišnjim kada je prosječna tražena cijena stana u Zagrebu korigirana za 5,7 posto, a na Jadranu za 7,3 posto u odnosu na kraj 2008. godine, dolazimo do zaključka da je pad prosječne tražene cijene stana na Jadranu u protekle dvije godine gotovo dvostruko veći od korekcije u Zagrebu.

U odnosu na prosinac 2008. godine, prosječna tražena cijena stana u Zagrebu pala je s 2.006 eur/m2 na 1.817 eur/m2 što predstavlja korekciju od 9,4 posto. U istom razdoblju je prosječna tražena cijena na Jadranu pala s 2.276 eur/m2 na 1.878 eur/m2 što predstavlja korekciju od 17,5 posto.

U 2011. godini očekujemo nastavak korekcije traženih cijena stambenih nekretnina u Zagrebu i na Jadranu, i to na razinama iz 2010. godine. Što se tiče nekretnina za odmor, očekujemo nastavak lagane korekcije cijena koju smo zabiljeţili u 2010. godini uz blagi rast volumena trgovanja na osnovu pozitivnih gospodarskih kretanja u zemljama iz kojih dolaze kupci nekretnina za odmor u RH.

U idućoj godini možemo očekivati mali porast volumena trgovine nekretninama u odnosu na 2010. godinu, uz pretpostavku nastavka korekcije cijena. Obzirom da u idućoj godini ne očekujemo značajan rast zaposlenosti, visine plaća i općeg povjerenja građana u oporavak gospodarstva, nastavak korekcije cijena nekretnina i zadržavanje približno istog volumena trgovanja je najvjerojatniji scenarij.

Pročitajte još:

- I dalje loše vijesti – nastavlja se pad obujma građevinskih radova

- Vlada uvodi cijeli niz novih mehanizama koji bi trebali ubrzati prikupljanje poreza na nekretnine

- Dobre vijesti za podstanare: Padaju cijena najma stanova

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram