Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2010

Dok Hrvatska i dalje tone, Srbija radi na podizanju svog kreditnog rejtinga za 2011. godinu

Srbija iduće godine namjerava krenuti u dodatno rezanje proračuna u nadi kako će im rejting agencija podignuti kreditni rejting što bi u konačnici trebalo dovesti do jeftinijeg zaduživanja...

Srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović izjavila je kako bi vladin pokušaj smanjivanja javne potrošnje mogao po prvi puta povisiti srpski kreditni rejting, te privući investitore na ulaganja u državne obveznice te zemlje, prenosi u utorak Bloomberg.

Banka donosi više:

Trenutno, Srbija je ocijenjena kreditnim rejtingom (BB-) od međunarodnih bonitetnih agencija Standard & Poor’s i Fitch, navodi Bloomberg.

"Ukoliko nam se ne pogorša fiskalna pozicija, te ako brzo uspijemo staviti pod kontrolu stopu inflacije, to će iduće godine biti dovoljno za podizanje našeg kreditnog rejtinga", izjavila je Dragutinović.

"Stopa gospodarskog rasta povećava se iz tromjesečja u tromjesečje, a rast u trećem kvartalu premašit će četiri posto", tvrdi Dragutinović. Ona zaključuje da "ukoliko se u posljednjem tromjesečju 2010. nastavi snažan rast, on će u 2011. godini biti veći od 3 posto". Kazala je kako će srpsko gospodarstvo ove godine porasti između 1,5 i 2 posto nakon što se prošle godine smanjilo za 3 posto. Najavila je i restrukturiranje tamošnje porezne uprave radi jačanja kontrole nad ubiranjem poreza, osobito iz velikih javnih kompanija.  Ministrica tvrdi i da je srpsko gospodarstvo "najdinamičnije u regiji jer je fiskalna politika usklađena s fiskalnim pravilima, pa Srbija može uspješno balansirati između plaćanja i proračunskog manjka".

Hoće li i naša nova ministrica financija uskoro krenuti u nešto slično!?

Pročitajte još:

- Iznenađenje: Fižulić prodao Magmu srpskoj investicijskoj kompaniji

- Sve zbog “Žutog” – Todorić, Tedeschi i Nexe Grupa ulažu u Crvenu Zvezdu!

- U Srbiji još gore – u studenom 722.142 nezaposlene osobe

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram