Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2010

Pet domaćih private equity fondova prikupilo milijardu kuna

Pet fondova za gospodarsku suradnju, koji su se pridružili ovogodišnjoj Vladinoj inicijativi za jačanje investicija, prikupili su od privatnih ulagača 1,075 milijardi kuna, što će uz do milijardu kuna Vladinih sredstava u idućih pet godina uložiti u konkurentne i propulzivne tvrtke i gospodarske projekte u Hrvatskoj...

Istaknuto je to na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici tih pet fondova, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije-HVCA, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kazavši da je HBOR imenovan kvalificiranim ulagateljem s Vladine strane u toj inicijativi, izvršni direktor HBOR-a Branimir Berković naglasio je očekivanje da će to oživiti gospodarstvo. S Vladine strane u idućih pet godina u projekte i tvrtke koje odaberu fondovi za gospodarsku suradnju bit će uložena petina ili oko 200 milijuna kuna na godinu.

HRT donosi više:

S još toliko od fondova, odnosno s ukupno oko 400 milijuna kuna na godinu, moguće je poboljšati konkurentnost gospodarstva, a fondovi će, prema riječima direktora jednog od pet uključenih fondova Quaestus Private Equityja Vjenceslava Terzića, uskoro krenuti s operativom. To znači odabir tvrtki i projekata za financiranje, za što imaju red čekanja. Prva ulaganja realno je očekivati u drugom kvartalu iduće godine.

Predstavljajući fondove uključene u tu inicijativu Vlade, predsjednica HVCA Mirna Marović rekla je da je to pet fondova rizičnog kapitala koji svuda u svijetu pridonose otvaranju radnih mjesta, jačanju kapitala i osnaživanju gospodarstva. Osim Quaestusa, među tih pet fondova su i Nexus Private Equity Partneri, Alternative Private Equity, Honestas Advisory i Prosperus Invest.

Na novinarski upit u što će fondovi najviše ulagati, član Uprave fonda Nexus Marko Makek rekao je da će više ići u smjeru dokapitalizacije nego u kupnju tvrtki. Savjetnik ministra gospodarstva Tomislav Mazal istaknuo je da je u proračunu za 2011. predviđeno 100 milijuna kuna za ulaganja te da će Vlada u idućih pet godina uložiti do milijardu kuna, odnosno koliko i fondovi po modelu "kuna za kunu".

Potajno se nadamo kako će neke koristi od ovoga imati i hrvatske startup tvrtke, no realnije je za očekivati kako će 99% love otići u velike glomazne gubitaše koji još imaju kakve-takve šanse na globaliziranom tržištu. Recimo Varteks!?

Pročitajte još:

- Fondovi namirisali zaradu – osnivaju se još dva fonda za gospodarsku suradnju!

- Javio se Škegro: Moramo povećati efikasnost i konačno provesti nužne reforme!

- Osniva se prvi hrvatski private equity fond za ulaganja u čistu energiju!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram