Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2010

Ratovi zvijezda: Juan i euro zajedno protiv "švicarca"

Mnogi tržišni igrači vjeruju da će se pritisci na euro nastaviti zbog straha od širenja dužničke krize, koja je već zarobila Grčku i Irsku, na Portugal i Španjolsku...

HRT:

Zbog toga je tečaj eura u jednom trenutku zaronio na 1,3055 dolara, najnižu razinu u tri tjedna. Tečaj eura stabilizirao se tek u drugoj polovici tjedna, nakon što je Kina poručila da je spremna pomoći zemljama eurozone u oporavku.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova poručeno je kako je azijski div spreman pomoći eurozoni u obnovi gospodarskih temelja i sudjelovati u paketu pomoći Međunarodnoga monetarnog fonda za tu regiju kupnjom od četiri do pet milijardi eura vrijednih portugalskih državnih obveznica, kako bi se ublažio pritisak na tu članicu eurozone.

"To je ublažilo pritisak na euro, no analitičari ipak upozoravaju da su prognoze za euro i dalje neizvjesne te ističu kako na početku 2011. očekuju njegovo daljnje slabljenje zbog dužničke krize. Da bi se postigao vidljivi rezultat, Kina će morati uložiti osjetno više od pet milijardi eura ako želi utjecati na promjenu negativnog raspoloženja prema Europi", ocjenjuje valutni analitičar tvrtke CMC Markets Michael Hewson.

Takvo je raspoloženje potaknulo ulagače da se okrenu švicarskom franku. Zbog toga je u utorak tečaj eura potonuo na novu najnižu razinu u povijesti - 1,2440 franaka. Ipak, do kraja tjedna se oporavio te dosegnuo 1,2614 franaka. "Rast švicarskog franka smatramo znakom upozorenja da eurozonu čekaju nove teškoće početkom 2011. godine. Privlačnost franka kao sigurnog utočišta pojačana je eskalacijom zabrinutosti vezanih uz dužničke probleme eurozone", ocjenjuje ekonomist Lee Hardman iz Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-a.

Pročitajte još:

- Svijet je u 2010. godine prebrodio najtežu financijsku krizu u modernoj povijesti. Svi osim Hrvatske…

- Moody’s šalje upozorenje Portugalu: Slijedi smanjenje kreditnog rejtinga!

- Legendarni Jim Rogers: Neke europske države nalaze se pred bankrotom!

- Šefovi Unije sve glasnije zagovaraju zajedničke euro-obveznice – uskoro ćemo postati Sjedinjene europske države?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram