Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2010

Raste potpora njemačkom izlasku iz eurozone i ponovnom uvođenju nikada prežaljene marke

Prema istraživanju koje je danas objavio njemački Bild, oko 51% ispitanika ističe kako nisu zadovoljni uvođenjem zajedničke euro-valute...

Istraživanje je provela organizacija YouGov, a samo 44 posto Nijemaca ističe kako su zadovoljni jedinstvenom europskom valutom. Čak 49 posto Nijemaca priželjkuje povratak "njemačke marke", dok to odbija 41 posto ispitanika.

Svjetski poznati ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade, Joseph Stiglitz nedavno je rekao kako jedina nada za spas zajedničke europske valute ostaje u izlasku Njemačke iz eurozone. Njemačka bi morala tada uspostaviti vlastitu valutu (vraćaju se marke?). Po Stiglitzu, izlazak Njemačke iz eurozone smanjio bi vrijednost eura, što bi pogodovalo europskom izvozu, a cijene europskih proizvoda postale bi prihvatljivije za ostatak svijeta.

Da li je ovakav rasplet realan!?

Kratkoročno gledano, zasigurno nije.

No, malo dugoročnije, sve su karte otvorene. Ako se njemačko gospodarstvo u budućnosti i dalje bude moralo žrtvovati kako bi se periferne EU države izvalačile iz financijskih nebuloza, nije neočekivano da Njemačka odluči reći dosta - i zaista i napusti europsku monetarnu zajednicu.

Jedno je sigurno - čelnici EU-a će dati sve od sebe da do gore navedenog nikada ne dođe.

Pročitajte još:

- I George Soros druka za zajedničke EU obveznice

- Tužna hrvatska realnost – Nijemci će na božićni shopping potrošiti 3.500 kuna, a Hrvati samo 400 kn!

- Njemačka nije zainteresirana za zajedničke euro-obveznice. Nikakvo iznenađenje…

- Dok mi padamo, Njemačka najavljuje rast gospodarstva od 2,0% u 2011. godini!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram