Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2010

I dalje loše vijesti - nastavlja se pad obujma građevinskih radova

Posljednji podaci DZS-a za listopad pokazuju nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru...

RBA analitičari:

U promatranom mjesecu odrađeno je 14,9% manje građevinskih radova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Godišnji pad obujma građevinskih radova nastavljen je tako dvadeset i drugi mjesec za redom, a navedena stopa pada najviša je u prethodna tri mjeseca. Da je građevinarstvo snažno pogođena djelatnost u krizi još bolje pokazuje podatak da je u prošlogodišnjem studenom zabilježen još snažniji pad radova (-15,7% godišnje). Opći pad gospodarske aktivnosti, te otežano financiranje radova značajno su utjecala na razinu investicijske aktivnosti i razinu gradnje.

S druge strane, manjem obujmu radova značajno je doprinijela i smanjena potražnja za nekretninama zbog negativnih trendova na tržištu rada, još uvijek visoke doze potrošačkog pesimizma i manje platežne moći. U prvih deset ovogodišnjih mjeseci obujam građevinskih radova smanjen je za 16,7% godišnje. Očekujemo kako će se promatrani pad u građevinskom sektoru odraziti i na ukupni BDP u tekućoj godini, prvenstveno kroz smanjenje investicija.

Nastavak nepovoljnih kretanja u građevinskom sektoru potvrđuje i pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini. Naime, u studenom je izdano ukupno 860 dozvola za građenje, što je na godišnjoj razini manje za 22,8% (najviša stopa pada u dosadašnjem dijelu godine). Uzmemo li u obzir vrstu građevina u strukturi izdanih dozvola za građenje prevladavale su dozvole za građenje zgrada, 83,3%, dok se preostalih 16,7% odnosilo na ostale građevine. Uz godišnji pad ukupnog broja odobrenja za građenje, zabilježen je i pad izdanih odobrenja za građenje novih stambenih zgrada (-19,5%) te pad izdanih odobrenja za građenje novih nestambenih zgrada (-31,2%). U listopadu je tako izdano ukupno 488 dozvola za građenje stambenih zgrada te 106 dozvola za gradnju nestambenih zgrada.

Nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru, na što upućuje pad obujma građevinskih radova, ali i izdanih dozvola za građenje, upućuje kako je građevinski sektor jedan od najpogođenijih sektora u krizi. S obzirom na najavljen novi investicijski ciklus od strane vlade slijedeća bi godina mogla donijeti pozitivne pomake. Početak oporavka tržišta rada koji očekujemo tek u drugoj polovici slijedeće godine dodatno bi trebao doprinijeti nešto povoljnijim kretanjima građevine. Ipak, s obzirom na dugotrajnost negativnih trendova te izražen bazni učinak, 2011. bi mogla pokazati tek blage pozitivne stope rasta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram